Foto: AFP/Scanpix/LETA
Iepriekšējie pandēmijas mēneši ir ļoti skaidri parādījuši to, ka veselības jomā mums vajag vairāk Eiropas, tā, komentējot Eiropas Savienības (ES) centienus ierobežot pandēmiju, portālam "Delfi" pauda ES veselības un pārtikas drošības komisāre Stella Kirjakidu.

Kirjakida nāk no Kipras, viņa ir medicīnas psiholoģe ar daudzu gadu pieredzi sociālo lietu, veselības un vēža profilakses jomā. Eiropas Komisijā pandēmijas laikā viņa kā komisāre nes veselības portfeli. 

Mēs varam uzveikt šo vīrusu ar vakcīnu, - cik tālu Eiropas Savienība ir tikusi un ko darījusi, lai mūs pie tās pietuvinātu?

Pirms tiks izstrādāta vakcīna, mums būs jāiemācās sadzīvot ar šo vīrusu un pieņemt jaunu normalitāti. Neapšaubāmi vissvarīgākā robežšķirtne vīrusa apturēšanā būs rezultatīvu diagnostikas metožu, terapiju un vakcīnu izstrāde un ieviešana. Mēs uzveiksim šo pandēmiju tikai tad, kad lielākā daļa pasaules iedzīvotāju būs vakcinēta pret vīrusu.

Vakcīnas izstrāde ir absolūta prioritāte, taču tas ir arī sarežģīts process, kas ir atkarīgs no ciešas savstarpējas koordinācijas, finansiālā atbalsta un vienota mērķa. Attiecībā uz koordināciju mēs nodrošinām, ka pētniecības un inovācijas darbības tiek apvienotas ES līmenī, un sniedzam atbalstu zāļu izstrādātājiem un farmācijas uzņēmumiem, lai tie varētu paātrināt darbu. Kad tiks izveidota droša un efektīva vakcīna, mēs panāksim, lai tā pēc iespējas drīz tiktu apstiprināta un sasniegtu pacientus. Runājot par finansiālo atbalstu, mēs tieši finansējam trīs vakcīnu kandidātus un esam uzņēmušies vadību iepriekš nepieredzētas globālas solidaritātes stiprināšanā, no līdzekļu devējiem visā pasaulē savācot finansējumu 7,4 miljardu eiro apmērā diagnostikas metožu, zāļu un vakcīnu izstrādei. Vienots mērķis tiks demonstrēts tādā ziņā, ka jebkāda nākotnē izstrādāta Covid-19 vakcīna nebūs greznība dažiem izredzētajiem, bet universāls kopējs labums, kas pieejams iedzīvotājiem jebkurā vietā.

No vairāk nekā 90 izstrādes stadijā esošām vakcīnām līdz šim tikai astoņām uzsākti klīniskie izmēģinājumi. Pamatojoties uz iepriekšējo pieredzi, Eiropas Zāļu aģentūra ir aplēsusi, ka, iespējams, paies vismaz gads, pirms vakcīna pret Covid-19 būs gatava apstiprināšanai un pieejama pietiekamā daudzumā, lai to varētu plaši izmantot.

Raugoties no jūsu vadītā Veselības un pārtikas nekaitīguma ģenerāldirektorāta, kāds ir pašreiz aktuālākais izaicinājums un kāds būs nākamais solis šīs pandēmijas pārvarēšanā?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!