Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka ir "likuma un kārtības prezidents", kā arī izteica draudus sūtīt armiju, lai izbeigtu plašos nemierus, kuri pārņēmuši valsti, ziņo BBC.

Viņš paziņoja, ka tad, ja pilsētas un štati nespēj kontrolēt protestus un aizstāvēt savus iedzīvotājus, viņam būs jānosūta armija, lai "viņu vietā ātri atrisinātu problēmu". Protesti pret policijas vardarbīgo un nevienlīdzīgo vēršanos pret minoritāšu pārstāvjiem, kurus pirms nedēļas uzjundīja policista Dereka Šovena pastrādātā Džordža Floida slepkavība, ilgst jau nedēļu.

Atsevišķās megapolēs miermīlīgi protesti pārvērtušies vardarbīgās sadursmēs ar policiju, grautiņos, kā arī kļuvuši par aizsegu masveidīgām zādzībām. Cita starpā Misūri štata Sentluisā vēlā pirmdienas vakarā sašauti četri policisti, kuri stabilā stāvoklī nogādāti ārstniecības iestādēs.

Prezidents Tramps publiskā uzrunā otrdien apgalvoja, ka ir miermīlīgu protestētāju pusē. Mediji gan atzīmē, ka īsi pēc tam no Baltā nama apkārtnes ar spēku tika izklīdināti miermīlīgi protestētāji, lai viņš kājām un miesassargu ielenkumā varētu pamest Baltā nama teritoriju un ar bībeli rokā bildētos pie iepriekšējā dienā aizdedzinātas, bet laikus apdzēstas Sv.Jāņa baznīcas. Šo Trampa rīcību vēlāk nosodīja arī cietušās baznīcas mācītājs.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tramps solīja "vēl stiprākas Amerikas" atgriešanos "ļoti drīz", taču nepieminēja plānus reformēt policiju, kas ir galvenā nacionālā mēroga protestu dalībnieku prasība. Tā vietā viņš paziņoja, ka ir "likuma un kārtības prezidents", kā arī skaidroja, ka "Baltais nams izteikti lūko pēc arestiem", liekot noprast, ka viņš plāno krīzi atrisināt ar spēku, lēš BBC.

Viņa izteikumus nosodījuši vairāki gubernatori gan no Demokrātiskās, gan Republikāniskās partijas rindām. "Tik daudzas reizes pēdējās nedēļās, kas valstij bija vajadzīga sapratne un vadība, tās nekur nebija rodamas. Tā vietā mēs saņemam rūgtumu, kaujinieciskumu un pašlabuma meklēšanu," republikāņu partijai piederošā Masačūsetsas gubernatora Čārlija Beikera komentārus Trampa izteikumiem citē NPR.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!