Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziedotāji humānajai palīdzībai Jemenai piešķīruši 1,35 miljardus ASV dolāru, kas ir par miljardu mazāka summa nekā tā, kādu Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) bija uzskatījusi par nepieciešamu, lai nevajadzētu samazināt vai apturēt palīdzības programmu darbību, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Jemenā jau piecus gadus norisinās pilsoņu karš. Bruņotais konflikts novedis pie pasaulē lielākās humanitārās krīzes. 24 miljoniem valsts iedzīvotāju nepieciešama palīdzība.

Šobrīd Jemenai jācīnās arī ar jaunā koronavīrusa pandēmijas radītajām problēmām. Vietējās varasiestādes ziņojušas, ka ar slimību inficējušies 403 cilvēki un 88 ir miruši. Patiesie skaitļi varētu būt daudz lielāki, jo valstī netiek veikts pietiekami daudz testu, atzīmē medijs.

Otrdien augsta līmeņa palīdzības sniegšanas konferencē piedalījās vairāk nekā 130 valdības pārstāvju un palīdzības aģentūras.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Gutērrešs izteicās, ka ANO un tās partneri atbalsta ātrās reaģēšanas komandas visā Jemenā, iegādājas nepieciešamās preces un strādā, lai sniegtu informāciju miljoniem cilvēku. Viņš piebilda, ka tam ir nepieciešams lielāks finansējums.

Ziedotājiem tika teikts, ka palīdzības aģentūrām nepieciešams līdz 2,41 miljardiem ASV dolāru, lai nosegtu būtisko palīdzību līdz decembrim, un ka vairāk nekā 30 no 41 galvenajām ANO programmām Jemenā būs jāpārtrauc darbība tuvāko nedēļu laikā, ja netiks nodrošināts pietiekami liels finansējums.

Saūda Arābija piešķīra 500 miljonus ASV dolāru, savukārt Savienotās Valstis un Lielbritānija piedāvāja palīdzību attiecīgi 225 miljonu dolāru un 160 miljonu sterliņu mārciņu vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!