Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vizuāli skaistajā kinolentē "Trakais Makss" par pasaulē lielāko vērtību kļuvis ūdens un tikai izredzētais spēj atgriezt ūdens krānu. Ziemeļāfrikas austrumos starp Ēģipti, Etiopiju un Sudānu šāds krāns nupat kļuvis par iemeslu žvadzināt ieročus.

Runa ir par Lielo Etiopijas atdzimšanas dambi uz Nīlas. Tā pabeigšana plānota pavisam drīz – jau nākammēnes. Līdz ar atklāšanu 6,45 gigavatu jaudas hidroelektrostacija kļūs par lielāko visā Āfrikas kontinentā un iekļausies arī jaudīgāko spēkstaciju desmitniekā pasaulē. Salīdzinājumam, Latvijā lielākajai Pļaviņu HES ir nepilnu 0,9 gigavatu jauda.

Līdz pilnvērtīgai HES darbībai gan vēl ir jāpagaida. Dambja nosprostoto baseinu ar Nīlas ūdeni teorētiski var piepildīt piecos gados, bet var arī gaidīt piecpadsmit. Tieši nepieciešamais gaidīšanas laiks līdz elektrostacijas darba uzsākšanai ar pilnu jaudu bijis nokaitēts sarunu temats jau kopš HES būvniecības sākuma.

Nīlas civilizācija

Kamēr mūsu platuma grādos nepieciešama meliorācija, Ziemeļāfrikā dzīvības nodrošināšanai jau tūkstošiem gadu tiek būvētas un uzturētas sarežģītas apūdeņošanas sistēmas. Ierasti vēstures stundās skolās kā vienu no pirmajām apskata tieši Ēģiptes civilizācijas dzimšanu un veidošanos ap Nīlas artēriju.

Pasaulē daudz kas ir mainījies, bet Nīla joprojām ir svarīgākā dzīvības dzīsla Ēģiptē šobrīd mītošajiem nu jau nedaudz vairāk par 100 miljoniem iedzīvotāju. Tās krastos un ielejās dzīvo 95% no viņiem, raksta "The New York Times". Vēl daļa Vidusjūras un Sarkanās jūras piekrastē, bet plaši milzīgās valsts apgabali ir tukši. Tas redzams pat no kosmosa.

Tomēr Ēģipte ir tikai viena no tā dēvētajām Nīlas civilizācijām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!