Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo (attēlā pa kreisi) ceturtdien nosodīja bijušā Baltā nama nacionālās drošības padomnieka Džona Boltona (attēlā pa labi) plašu rezonansi izraisījušo grāmatu par darbu prezidenta Donalda Trampa administrācijā, Boltonu dēvējot par nodevēju.

"Džons Boltons izplata vairākus melus, pamatīgi sagrozītas puspatiesības un klajas nepatiesības," teikts Pompeo paziņojumā. "Tas ir gan skumji, gan bīstami, ka Džona Boltona pēdējā publiskā loma ir nodevējs, kas kaitējis Amerikai, pārkāpjot svēto uzticību, kas viņam bija ar tās tautu."

Jau ziņots, ka prokurors otrdien lūdza federālo tiesu Vašingtonā uz laiku aizliegt 23.jūnijā paredzēto grāmatas iznākšanu, norādot, ka grāmatā ir konfidenciāla informācija, tāpēc tās iznākšana jāaizliedz, kamēr ASV Nacionālās drošības padome nebūs pabeigusi grāmatas satura pārbaudi. Savukārt trešdien ASV Tieslietu ministrija lūdza tiesu šo prasību izskatīt paātrinātā kārtībā, tiesas sēdi sarīkojot ne vēlāk kā piektdien.

Boltons grāmatu pārbaudei iesniedza jau decembrī, taču Nacionālās drošības padome kavējas pārbaudi pabeigt. Tādēļ izdevniecība "Simon&Schuster" bijusi spiesta 17.martā plānoto grāmatas iznākšanu pārcelt vispirms uz 12.maiju, bet pēc tam uz 23.jūniju. Tiesā iesniegtajā prasībā teikts, ka Boltons no izdevniecības par grāmatu saņēmis divus miljonus dolāru.

Trampa administrācija norāda, ka 2018.gada aprīlī, sākot strādāt Baltā nama nacionālās drošības padomnieka amatā, Boltons parakstījis vienošanos par konfidenciālas informācijas neizpaušanu. 2019.gada septembrī Boltons amatu atstāja, jo nepiekrita vairākiem Trampa ārpolitikas aspektiem, tostarp kontaktu veidošanai ar Ziemeļkoreju un Afganistānas islāmistu grupējumu "Taliban".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!