Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Itālijas tūrisma citadeli Venēciju ieskaujošajā lagūnā piektdien uzsākts pārbaudīt pārvietojamās piepūšamās ūdens slūžas, kurām veiksmīgu testa rezultātu gadījumā nākotnē būs jāaizsargā pilsēta no ūdens līmeņa celšanās.

Kopumā 78 slūžu pārbaudes atklāšanā piedalījās arī premjers Džuzepe Konte, kurš simboliski ieslēdza kompresorus barjeru uzpūšanai, vēsta aģentūra AP. Valsts vadītāja piedalīšanās uzsver projekta nozīmi, kā arī norāda uz centieniem uzlabot tā tēlu pēc tam, kad tas ievērojami ievilcies un ar to saistīti vairāki korupcijas skandāli.

Darbs pie tā sākās 2003. gadā. Sākotnēji slūžas bija paredzēts atklāt jau 2011. gadā, bet tagad termiņš noteikts 2021. gadā. Konte gan paudis cerību, ka projekts pilnībā tiks pabeigts jau šajā rudenī, ņemot vērā, ka pērn Venēcija piedzīvoja pēdējo 50 gadu laikā lielākos plūdus. Pērn plūdos ūdens līmenis pieauga par 1,87 metriem, bet slūžu sistēma ir gatava aizturēt līdz pat trīs metrus augstus ūdeņus.

Pārvietojamie slūžu moduļi ar āķiem piestiprināti pie cementa blokiem ūdenstilpes dibenā. Par "Mozu" nosauktā sistēma paredz, ka pieaugot briesmām, moduļos tiek iepumpēts gaiss, bet ūdenim atkāpjoties, tajos iepumpē ūdeni, lai tie no svara nogrimtu. Sistēmas plānošana un izbūve līdz šim izmaksājusi jau aptuveni sešus miljardus eiro.

Projektam ir arī spēcīgi pretinieki - vides aizstāvju grupas, kuras uzskata, ka slūžu sistēma neatgriezeniski kaitēs trauslajai lagūnas ekosistēmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!