Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lietuvā plāno atcelt koronavīrusa dēļ noteiktos ierobežojumus šķērsot tās robežu baltkrieviem, kuri to dara "īpašu cilvēktiesību apsvērumu dēļ", vēsta kaimiņvalsts medijs LRT.

Iekšlietu ministre Rita Tumašuniene kolēģiem Ministru kabinetā trešdien norādījusi, ka viņas pārraudzītā ministrija sagatavojusi priekšlikumu izslēgt Baltkrieviju no to valstu saraksta, kuras pilsoņiem liegta iebraukšana jaunā koronavīrusa dēļ. Viņa paskaidroja, ka priekšlikums tapis "ņemot vērā kaimiņvalstī notiekošo".

Ministrijas ieteikumā paredzēts turpmāk Lietuvā ļaut iebraukt tiem ārvalstniekiem, kuri Lietuvā ierodas "īpašu cilvēktiesību apstākļu dēļ".

Valdības pārstāvis Giedrus Surplis vēlāk LRT precizējis, ka izņēmums attiektos uz tiem, kuri meklē humāno palīdzību. Konkrētas procedūras, kā ierosinājums varētu strādāt, tikšot apstiprinātas ceturtdien.

Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jaunišķis iepriekš atzīmēja, ka Lietuvā kā apdraudējumu uzlūko gan kaimiņvalstī notikušās vēlēšanas, gan netālu no abu valstu robežas uzcelto Astravjecas atomelektrostaciju, un vēl viena veida riski varētu būt saistīti ar iespējamajiem patvēruma meklētājiem. "Ja būtu tādi lūgumi [piešķirt patvērumu], mums nāktos ļoti nopietni raudzīties, kas te notiek, kādi cilvēki var iebraukt. Nav ne mazāko šaubu, risks pastāvētu."

Iepriekš jau rakstīts, ka Lietuva arī apsver iespējas noteikt atsevišķas sankcijas Baltkrievijai, iekļaujot konkrētas kaimiņvalsts amatpersonas savā nacionālajā Magņitska sarakstā.

Pēc svētdien notikušajām prezidenta vēlēšanām saskaņā ar oficiālajiem balsu skaitīšanas rezultātiem tajās ar 80% balsu uzvarējis jau 26 gadus valdījušais Aleksandrs Lukašenko. Šo vēlēšanu demokrātiskums un godīgums, tāpat kā četrās iepriekšējās prezidenta vēlēšanās, tiek apšaubīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!