Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, otrdien apmeklējot Viskonsinas štata Kenošas pilsētu, paziņoja, ka tur notikušie vardarbīgie protesti pret policiju ir ''pašmāju terorisma" akti, kurus īsteno vardarbīgas bandas.

"Tie ir nevis mierīga protesta akti, bet tiešām pašmāju terorisms," sacīja Tramps, šādi nosaucot pagājušonedēļ notikušās demonstrācijas pēc tam, kad kāds baltais policists Kenošā sašāva mugurā melnādainu vīrieti Džeikobu Bleiku. Šo demonstrāciju laikā ir nošauti divi cilvēki.

Tramps apmeklēja šo pilsētu Viskonsinas štatā, kuram ir liela nozīme novembrī paredzēto ASV prezidenta vēlēšanu cīņā, neraugoties uz dažu demokrātu līderu brīdinājumiem, ka viņa vizīte var uzkurināt saspīlējumu.

Gar ielu, pa kuru brauca prezidenta autokortežs, bija nostājušies cilvēku pūļi - Trampa piekritēji vienā pusē un kustības "Black Lives Matter" ("Melnādaino dzīvībām ir nozīme") demonstranti otrā pusē, kliedzot uz cilvēkiem pretējā pusē.

Tramps savā limuzīnā smaidīja un māja atbalstītājiem, kuri atbildēja ar ovācijām, savukārt prezidenta pretinieki viņu izsvilpa. Pastiprinātas drošības apstākļos Tramps apmeklēja protestētāju izdedzinātu veikalu un apsolīja īpašniekiem, ka palīdzēs to atjaunot. "Šie džentlmeņi paveica fantastisku darbu," sacīja Tramps, norādot uz vietējā šerifa biroja policistiem, kas bija apspieduši vardarbīgos protestus. "Šis ir dižs rajons, dižs štats," viņš piebilda.

Tikšanās ar Bleika ģimeni nav prezidenta publiskajā darba kārtībā, bet pirms došanās vizītē no Vašingtonas viņš izteicās, ka tā varētu būt iespējama. Viskonsinas gubernators Tonijs Everss bija lūdzis Trampu neapmeklēt Kenošu, un arī Kenošas mērs demokrāts Džons Antaramjans nedēļas nogalē pateica, ka tagad nav īstais laiks prezidenta vizītei. Tramps ignorēja šos lūgumus un paziņoja, ka viņa brauciens "var palielināt mīlestību un cieņu pret mūsu valsti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!