Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uz Baltkrievijas robežas ar Poliju un Lietuvu, par kuru slēgšanu ceturtdien, 17. septembrī, paziņoja prezidents Aleksandrs Lukašenko, piektdien no rīta turpinās transporta plūsma, vēsta portāls "Tut".

Lukašenko, pret kuru jau ilgāk par mēnesi notiek masu protesti, pieprasot viņa atkāpšanos un jaunu prezidenta vēlēšanu sarīkošanu, ceturtdien uzrunas laikā sieviešu forumā "Par Baltkrieviju" paziņoja, ka varasiestādes ir spiestas slēgt robežas ar Poliju un Lietuvu, kā arī pastiprināt robežas ar Ukrainu apsardzi.

Lukašenko to pamatoja ar kara draudiem no Rietumu un konkrēti šo valstu puses.

Taču piektdien, 18. septembrī, no rīta Lietuvas un Polijas puse portālam "Tut" apliecina, ka transporta kustība pāri robežām turpinās līdzšinējā režīmā.

Savukārt Baltkrievijas Robežsardzes dienests informē, ka robežu apsardzība notiek "pastiprinātā variantā".

Jāatzīmē, ka Lukašenko paziņojums par robežu slēgšanu izskanēja dienā, kad Eiropas Parlaments (EP) neatzina 9. augusta prezidenta vēlēšanu rezultātus un pašu Lukašenko neatzina par leģitīmu prezidentu.

Polija un Lietuva augusta beigās par spīti Covid-19 pandēmijai paziņoja, ka atvieglo iebraukšanu baltkrieviem ar "īpašiem humāniem un politiskiem mērķiem".

Žurnālists Franaks Vjačorka ceturtdien vakarā intervijā "Currenttime" TV norādīja, ka Lukašenko teiktais par robežu slēgšanu pagaidām ir tikai paziņojums.

"Un mēs redzam, ka pēdējos mēnešos gandrīz viss, ko saka Lukašenko, ir blefs vai spekulācijas, vai mēģinājums manipulēt ar sabiedrības apziņu," atzīmē Vjačorka. Ceturtdienas paziņojumu žurnālists saista ar Lukašenko vēlmi pastiprināt savu argumentu, ka visi valstī notiekošie protesti tiek rīkoti no ārienes.

Pilnībā slēgt robežas nemaz neizdosies, jo caur Baltkrieviju iet liela daļa kravas pārvadājumu starp Eiropas Savienību (ES) un Krieviju, viņš papildina. Savukārt pasažieru plūsma jau līdz šim bija faktiski apturēta Covid-19 dēļ, turklāt no ES nevis Baltkrievijas puses. Turklāt ES baltkrievi var iekļūt tikai tad, ja tiem ir Šengenas vīzas vai uzturēšanās atļaujas.

Iespējams, Lukašenko paziņojums ir atriebība par Polijas un Lietuvas solītajiem humānajiem koridoriem politiskās situācijas dēļ vajātiem baltkrieviem, pieļauj žurnālists. Tāpat tas saistāms ar EP rezolūciju, kurā nav atzīti vēlēšanu rezultāti.

Masu protesti pret Lukašenko Baltkrievijā notiek kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kuru rezultātus opozīcija uzskata par viltotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!