Foto: AP/Scanpix/LETA

Azerbaidžānas bruņotie spēki naktī uz trešdienu un trešdienas rītā intensīvi ar apšaudījuši Kalnu Karabahas galvaspilsētu Stepanakertu, no notikumu vietas vēsta ziņu aģentūras AFP korespondents.

Nule kā pieredzētais trieciens bijusi viena no intensīvākajām Stepanakertas apšaudēm kopš aizvadītās nedēļas nogales. Pilsētā ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju, kas bija pilnīgā tumsā, sirēnas gaudoja teju katru stundu. Katru reizi pēc sirēnām atskanēja sprādzieni.

Trešdienas rītā pēc divu stundu pārtraukuma pilsētu pārlidoja viens vai vairāki bezpilota lidaparāti. No viena lidaparāta tika apšaudīta spēkstacija pilsētas ziemeļaustrumos. Spēkstacijas rajonā, kas pēdējo dienu laikā apšaudīts vairākkārt, pacēlās pelēku dūmu mākonis,

Armēņu spēki lidaparātus centās notriekt ar automātiskajiem ieročiem un pretgaisa aizsardzības sistēmām. Vismaz trīs ēkas, kas atradās viena otrai līdzās, iznīcinātas. Pagaidām nav ziņu par upuriem. Ēkas iznīcinātas raķešu sistēmas "Smerč" triecienā, norāda vietējie iedzīvotāji. Vēl viena raķete trāpījusi kāda nama dārzā, radot desmit metrus lielu krāteri. Azerbaidžānas spēki pēdējo dienu laikā Kalnu Karabahu vairākkārt apšaudījuši ar raķetēm "Smerč", vēsta vietējās varasiestādes. Dažas nesprāgušas raķetes palikušas ietriekušās zemē.

Kopš 27.septembrī uz Kalnu Karabahas faktiskās robežas sākās smagas kaujas ar Azerbaidžānas spēkiem savas mājas nācies pamest pusei Kalnu Karabahas iedzīvotāju, trešdien paziņoja separātiskā reģiona amatpersonas. Apstiprināts, ka konfliktā dzīvību zaudējuši jau gandrīz 290 cilvēki, arī vairāk nekā 47 civiliedzīvotāji.

Pastāv bažas, ka šis konflikts var izvērsties plašākā karā, kurā tiks ierautas arī reģionālās lielvaras Turcija un Krievija. Gan Armēnija, gan Kalnu Karabaha izsludinājušas karastāvokli un vispārējo mobilizāciju. Karastāvokli izsludinājusi arī Azerbaidžāna, kur lielajās pilsētās noteikta komandantstunda.

Azerbaidžānas un Armēnijas starpā valda naidīgas attiecības kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad notika karš par galvenokārt armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahu. Šajā konfliktā dzīvību zaudēja aptuveni 30 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!