Foto: AFP/Scanpix/LETA
Francijā amatpersonas šogad lēmušas aizvērt vismaz 73 mošejas un privātās islāmistiskās mācības skolas, lai apkarotu radikālo islāmu, atsaucoties uz iekšlietu ministru Žeraldu Darmanēnu, raksta "The New Arab".

Preses konferencē otrdien ministrs atklāja, ka, piemēram, pagājušajā mēnesī vien Francijas dienvidaustrumos esošajā Ēro departamentā, kura administratīvais centrs ir Monpeljē, slēgta mošeja, privātā skola un kāda institūcija, bet citos reģionos – deviņi veikali.

Viņš preses konferencē arī pauda atbalstu vairāku simtu ārvalstnieku izraidīšanai. "Mums jāizraida 231 ārvalstnieks, kurš tiek apsūdzēts ekstrēmismā. Viņu vidū ir arī 180 ieslodzījumu vietās esošas personas," norādīja Darmanēnu.

Vēl pagājušajā nedēļā Francijas prezidents Emanuels Makrons islāmu raksturoja kā visā pasaulē krīzē nonākušu reliģiju, kā arī norādīja, ka decembrī valdībai kā piedāvā likumprojekts jau 1905. gadā pieņemta likuma par reliģijas un valsts nodalīšanu stiprināšanai.

Viņš izziņoja plānu valdībai stingrāk sekot līdzi skolu darbībai, kā arī pastiprināt kontroli pār ārvalstu finansējumu mošejām. Makrons brīdināja, ka Francijas musulmaņu vidū tiek radīts tāds kā "pret sabiedrību" vērsts veidojums.

Ēģiptes sunītu islāma organizācijas "Al-Azhar" pārstāvji Makrona izteikumus nodēvēja par rasistiskiem, kā arī apsūdzēja prezidentu naida runā. Arī Turcijas, kura ir viena no lielākajām musulmaņu reliģisko organizāciju finansētājām Eiropā, līderis Radžeps Tajips Erdogans nosodīja Makrona izteikumus kā nerespektējošu un provokatīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!