Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nigērijas ziemeļu Borno pavalstī (kartē zemāk) džihādistu grupējuma "Boko Haram" kaujinieki uzbrukuši zemniekiem, rīsu laukos un zemnieku saimniecībās nogalinot vismaz 110 cilvēku, vēsta "Africa News".

Vietējo iedzīvotāju veidotas pašaizsardzības grupējuma pārstāvji sākotnēji ziņoja, ka uzgājuši 43 noslepkavotos, kā arī sešus smagi ievainotos. Savukārt ANO pirmdien ziņo, ka līdz šim reģionā uzieti jau vismaz 110 mirušie, un vietējie kaujinieki nešaubās, ka konkrēto noziegumu rokraksts atbilst "Boko Haram" grupējumam, kura kaujinieki jau līdz šim reģionā uzbrukuši un terorizējuši lauksaimniekus.

Pirmie atrastie mirušie atbilstoši islāma tradīcijām apglabāti svētdien. Viņi visi bijuši sezonas strādnieki no aptuveni 1000 kilometrus tālās Sokoto pavalsts. Tā kā vairāki strādnieki nav bijuši atrodami, vietējie iedzīvotāji pieļāva, ka viņi varētu būt nolaupīti.

Borno štata gubernators Babagana Umara Zulums atzīmējis, ka pavalsts strādā, lai veicinātu vēl lielāku dalību pašaizsardzības grupējumos, lai civiliedzīvotājiem būtu lielāku iespēju pašiem sevi aizstāvēt.

Pēdējo lielāka mēroga uzbrukumu "Boko Haram" sarīkoja septembrī, kad savos laukos tika nogalināti vairāk nekā 22 lauksaimnieki, kuri tobrīd izbūvēja apūdeņošanas kanālus.

Ar 2014. gadā dibināto "Daesh" saistītie "Boko Haram" zemniekus, mežstrādniekus un zvejniekus regulāri apsūdz spiegošanā un informācijas nodošanā bruņotajiem spēkiem un pašaizsardzības vienībām. Džihādistu grupējums ar dažādiem nosaukumiem un līderiem reģionā eksistē jau kopš 2009. gada, un tā īstenotās vardarbības dēļ nogalināti vairāk nekā 36 000 cilvēku, bet ap diviem miljoniem bijuši spiesti pamest mājas.

Nigērijas armijai izvēršot aktīvu kampaņu pret "Boko Haram", džihādisti par drošāko patvērumu izvēlējušies plašus krūmiem noaugušus reģionus pierobežā, kā arī otrpus robežai Čadā, Kamerūnā un Nigērā. Arī šo valstu iedzīvotāji cietuši no džihādistiem un to armijas iesaistījušās aktīvās cīņās pret tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!