Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas opozīcijas iniciatīva "ByPol", kas apvieno režīma vardarbību neatbalstošos un no dienesta aizgājušos Baltkrievijas drošības iestāžu darbiniekus, publicējusi milicijas specvienības OMON filmētu video laikā, kad drošībniekus Minskā apciemoja ar triecienšauteni bruņots Aleksandrs Lukašenko.

23. augustā Minskā notika vērienīgs protesta gājiens, kurā, saskaņā ar dažādām aplēsēm, piedalījās no 100 līdz 200 tūkstoši cilvēku. Režīms tikmēr izplatīja kadrus, kā Lukašenko vēro pilsētu no helikoptera un nicīgi izsakās par protestētājiem.

Izkāpjot no lidaparāta pie darba rezidences neatkarības pilī, viņa rokās bija redzama Kalašņikova sistēmas triecienšautene, un apbruņots bija arī viņa jaunākais dēls Nikolajs jeb 15 gadus vecais Koļa.

Pēc tam ar saīsināto kalašņikova versiju bruņots Lukašenko devās pateikties ielu nosprostojušajiem omoniešiem par darbu – kadros redzams, ka tas notiek laikā, kad gājiena masas jau ir izklīdušas un tuvumā ir vien pavisam nedaudz iedzīvotāju.

"Aiz muguras ir prezidents!" dzirdams "ByPol" publiskotajā video. "Nopietni? Man viņu filmēt," jautā otra omonieša balss.

"Ar automātu, bl**!", dzirdams tālāk ierakstā.

Drīz dzirdama arī Lukašenko balss, kurš izrīko: "Aizvākt viņus, es saku!" Tam seko dažu tuvumā esošo protestētāju aizbiedēšana. Pāris cilvēkus omonieši saķer, bet pārējie atkāpjas paši.

Citā ainā kāds jautā: "Kalašņikiovs?" Un fonā skan smiekli. Pēc brīža kāds saka: "Koļķu apbruņojis, bl**." "Apbruņojis, nah**, dēlu, bl**, līdz zobiem. Pistole, automāts, ***tvajumaķ, īsumā," atkal skan balss. Bet otrs viņu pieklusina: "Klusu."

Šis ir jau trešais drošībnieku filmētais video, ko publisko "ByPol". Bijušais Minskas izmeklētājs Andrejs Astapovičs portālam "Currenttime" skaidroja, ka drošības iestāžu iekšienē darbinieki vāc cits pret citu kompromitējošus materiālus, ko nopludina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!