Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku svētdien izgājuši Baltkrievijas pilsētu ielās, turpinot protestus pret augustā notikušo prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko.

Dažādās Minskas vietās norisinājās daudzas atsevišķas protesta akcijas, kurās piedalījās no dažiem desmitiem līdz dažiem simtiem cilvēku. Pilsētā atkal bija izvietoti karavīri un ūdensmetēji un patrulēja policija ar dienesta suņiem.

Pēdējo nedēļu laikā protestētāji mainījuši taktiku salīdzinājumā ar pirmajiem mēnešiem pēc vēlēšanām, kad protesta akcijās galvaspilsētas ielās piedalījās desmitiem tūkstošiem cilvēku. Tagad, lai izvairītos no masveida aizturēšanām, cilvēki pulcējas mazākā skaitā daudzās Minskas vietās.

"Visa pasaule redz protesta kustību Baltkrievijā," pirms svētdien notikušās protesta akcijas paziņoja Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska (Svjatlana Cihanouska). "Katrs jauns mītiņš liedz režīmam melot, ka protesti beigušies," viņa piebilda.

Kā paziņojusi Minskas Galvenā iekšlietu pārvalde, galvaspilsētā svētdien aizturēti aptuveni simts cilvēki, bet cilvēktiesību aktīvistu organizācija "Vjasna" apkopojusi informāciju par 62 aizturētajiem visā valstī - galvenokārt Minskā, bet arī Borisovā, Soļigorskā, Grodņā, Borovļanos, Smilovičos, Vitebskā un Novopolockā. Aizturēto skaitā, pēc cilvēktiesību aizstāvju ziņām, ir arī uzņēmuma "Belaruskaļij" streiku komitejas līdzpriekšsēdētājs Anatolijs Bokuns.

No svētdienas Baltkrievija uz laiku slēgusi savas robežas, skaidrojot šo soli ar nepieciešamību iegrožot jaunā koronavīrusa izplatību, bet opozīcija uzskata, ka tas ir vēl viens paņēmiens brīvdomības slāpēšanai. No valsts aizliegts izbraukt gan baltkrieviem, gan ārvalstniekiem, kuriem Baltkrievijā ir pagaidu vai pastāvīgas uzturēšanās atļaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!