Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas Gaisa spēki īstenojuši uzlidojumu vairākām Irānas Islāma revolucionārās gvardes bāzēm. Par naktī uz trešdienu notikušajiem gaisa uzbrukumiem ziņojot Sīrijas valsts ziņu kanāli, vēsta Tuvo Austrumu medijs "Al Bawaba".

Uzbrukumi īstenoti Deir ez Zoras provincē, Deir ez Zoras, Al Majadīnas un Abū Kamalas pilsētu apkārtnē ap pulksten 1.10 naktī pēc vietējā laika. Minētās pilsētas atrodas tuvu Irākas robežai Eifratas upes ielejā.

Reģionā atrodas vairums Sīrijas režīmu atbalstošās Irānas regulārās armijas vienību, kā arī dažādu Islāma revolucionārajai gvardei pakļauto grupējumu galvenās bāzes un atbalsta punkti. "Delfi" jau ziņojuši, ka Sīrijas pilsoņkarā dažus gadus pēc tā sākuma Sīrijas armija bija tuvu sabrukumam. Irāna galvenokārt nelaiķa ģenerāļa Kasema Soleimani personā organizēja Sīrijas Arābu armijas reorganizāciju, sūtīja palīgā savas regulārās armijas un paramilitāro spēku vienības, kā arī organizēja dažādus šiītu grupējumus no sīriešiem, palestīniešiem, afgāņu bēgļiem un irākiešiem, lai glābtu režīmu un atkarotu teritoriju. Vēlāk atbalstu deva arī Krievijas Gaisa spēki, kā arī algotņi.

Sīrijas austrumu noturēšana Irānai ir stratēģiski svarīga, jo līdz ar tās kontroli pār Libānas dienvidiem caur Irānas finansēto "Hezbollah" grupējumu un ietekmi galvenokārt šiītu pārvaldītajos Irākas drošības dienestos tā faktiski kontrolē plašu loģistikas ceļu no Irānas līdz pat Vidusjūrai. Izraēla savukārt sava senā ienaidnieka Irānas ietekmi reģionā uzskata par tiešu draudu savai drošībai un regulāri uzbrūk Irānas un ar to saistītu grupējumu pozīcijām Sīrijā, kā arī dažkārt Libānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!