Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) atzinusi, ka uzņēmuma "AstraZeneca" kavēšanās ar Covid-19 vakcīnu piegādēm likusi tai mainīt vakcinācijas stratēģiju.

EK Veselības un pārtikas drošības departamenta vadītāja Sandra Gallina, pirmdien uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, norādīja, ka "AstraZeneca" spēj garantēt tikai 25% no vairāk nekā 100 miljoniem vakcīnas devu, ko bija apsolījis, un tas rada problēmas ES dalībvalstīm.

""AstraZeneca" [ražotajai] bija jābūt masu vakcīnai pirmajā ceturksnī," sacīja Gallina, runājot par 2021.gada pirmajiem trim mēnešiem.

"Tas, ka "AstraZeneca" [vakcīnu] nav līgumā paredzētajos daudzumos, ir diezgan problemātiski visām dalībvalstīm," norādīja Gallina.

Viņa piebilda, ka EK tagad pēta, vai šo iztrūkumu varētu aizstāt ar vakcīnām, ko ražo uzņēmumi "BioNTech" un "Pfizer", kā arī "Johnson & Johnson". Pagaidām "Johnson & Johnson" vakcīna nav apstiprināta izmantošanai ES.

"Otrajā ceturksnī būs daudz lielāki apjomi, jo būs jauns līgums, kas stāsies spēkā," sacīja Gallina.

"Tātad mums nebūs tikai "BioNTech" un "Moderna" [vakcīnas], bet mums būs "BioNTech" [vakcīna] ar jaunu līgumu, tādēļ apjoms būs divtik liels," pavēstīja amatpersona.

"AstraZeneca" 22.janvārī paziņoja, ka nespēs Eiropas Savienībai paredzētajā laikā piegādāt visas solītās Covid-19 vakcīnas devas, un uzņēmuma vadītājs izteicies, ka "AstraZeneca" solījis vienīgi darīt visu iespējamo, lai izpildītu līgumu.

Taču Gallina sacīja, ka šis iebildums neattiecas uz šīs ražošanu un glabāšanu periodā, pirms vakcīna piektdien tika apstiprināta lietošanai ES.

"Grafiki ir pilnībā saistoši, kad runa ir par vakcīnas pasūtījuma formu starp dalībvalsti un uzņēmumu. Tādēļ es te neredzu, ka jūs darītu visu iespējamo," sacīja amatpersona.

Viņa lika noprast, ka ES tur aizdomās "AstraZeneca" par Eiropas Savienībai paredzēto vakcīnu piegādāšanu Lielbritānijai, ar kuru uzņēmumam ir atsevišķs līgums.

Gallina uzsvēra, ka tiek veikts audits, un norādīja, ka līgumi ar vakcīnu ražotājiem ļauj ES vai nu saņemt pasūtītās vakcīnas devas, vai saņemt atpakaļ samaksāto naudu.

EK ir piešķīrusi 226 milljonus eiro AstraZeneca" vakcīnu iegādei, lai gan ne visa summa uzņēmumam jau ir samaksāta.

Gallina sacīja, ka jaunā mRNA ziņneša tehnoloģija, kas izmantota vakcīnās, ko izstrādājuši uzņēmumi "BioNTech" un "Pfizer" un "Moderna", devusi iespaidīgu efektivitāti - vairāk nekā 90%. Turpretī "AstraZeneca" vakcīnas efektivitāte ir tikai 60%.

Amatpersona norādīja, ka "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu ražošanu iespējams palielināt, iesaistot citus farmācijas uzņēmumus, piemēram, "Sanofi".

Viņa pauda pārliecību, ka problēma nebūs vakcīnu sagāde, bet vakcinēšanas process, ko nepieciešams paātrināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!