Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvija nesekos Lietuvas piemēram un arī turpmāk Gruziju sauks esošajā nosaukumā nevis par Sakartvelu, portāls "Delfi" uzzināja Ārlietu ministrijā.

Janvārī mūsu kaimiņvalsts Lietuva nolēma, ka Gruzija lietuviešu valodā turpmāk oficiāli tiks saukta par Sakartvelu (Sakartvelas), tādā veidā atsaucoties uz Tbilisi savulaik izteikto aicinājumu valstīm izmanto šo nosaukumu, lai aizstātu no krievu valodas nākušo "Gruzija".

Tagad Lietuvā oficiālos dokumentos Gruzija jāsauc par Sakartvelu, bet Gruzija paliek kā alternatīvs nosaukums, ko arī var izmantot publiskajā telpā.

Pirms diviem gadiem Lietuviešu valodas komisija apstiprināja "Sakartvelu" kā alternatīvu Gruzijas nosaukumu, lai tas pamazām ieietos sabiedrībā pirms oficiālas nosaukuma maiņas, skaidro raidsabiedrība LRT.

Latvijā Gruzija joprojām būs Gruzija

Latvijā atbildīgā institūcija, kas lemj jautājumus par pasaules valstu, pilsētu un teritoriju nosaukumu atveidi mūsu valodā, ir Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisijas vietvārdu apakškomisija.

Ārlietu ministrija uz "Delfi" jautājumu par to, vai Latvija varētu sekot Lietuvas piemēram, norāda, ka jautājums nav politisks un ir atstājams valodnieku ziņā.

"Ārlietu ministrijas saņemtā informācija no Valsts Valodas centra liecina, ka citu valstu nosaukumu atveide latviešu valodā notiek pēc šo valodu loģikas, pēc šo valodu vēstures un valodu likumiem, tāpēc, ja vārds Gruzija ir sastopams latviešu valodā vismaz 130 gadu, tad Latvijai nav pamata to mainīt," skaidro ministrijā.

Ministrija arī vērš uzmanību uz faktu, ka Gruzija nav veikusi savas valsts nosaukuma maiņu Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), kur joprojām tās nosaukums ir "Georgia", kas latviešu valodā tiek tulkots kā Gruzija.

"Ņemot vērā minēto, Gruzijas valsts nosaukuma atveides maiņa un alternatīvu izmantošana Latvijā šobrīd netiek izskatīta," rezumē ministrijā.

Ar jautājumu par Gruzijas nostāju šajā jautājumā "Delfi" vērsās arī Gruzijas vēstniecībā Latvijā, lūdzot precizēt, vai Tbilisi vēlētos, lai arī citas valstis un Latvija sekotu Lietuvas piemēram, vai Sakartvelas nosaukuma izmantošana tiek popularizēta pasaulē un vai plānots pieteikt valsts nosaukuma maiņu ANO.

Sākotnēji norādot, ka atbilde tiek gatavota, nepilnu mēnesi kopš jautājumu nosūtīšanas vēstniecībā portālam atbildēja, ka oficiāls komentārs netiks sniegts, jo šobrīd par nosaukumu aktuālākas ir Covid-19 pandēmijas dēl ieviesto ierobežojumu tēmas.

Valsts nosaukuma jautājums, iespējams, tikšot aktualizēts, kad epidemioloģiskā situācija Latvijā un Gruzijā būs uzlabojusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!