Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nedēļu pirms Baltā nama pamešanas Donalds Tramps kļuva par pirmo prezidentu ASV vēsturē, pret kuru divkārt ierosināta impīčmenta procedūra. Aizvadītās nedēļas nogalē tika pielikts punkts nu jau eksprezidenta otrajai impīčmenta prāvai, kura, tieši tāpat kā pirmā, noslēdzās labvēlīgi republikānim – Trampu attaisnoja.

Sestdien notikušais balsojums, kas atnesa Trampam labvēlīgo rezultātu, bija kas vairāk par formālu impīčmenta procedūras noslēgumu. Tas izgaismoja faktorus, kuri vismaz tuvāko gadu laikā būtiski ietekmēs ASV politiku. Tāpat tas pavēra iespēju Trampam atgriezties prezidenta amatā.

Demokrāti spēlē uz jūtām

ASV Kongresa apakšpalāta jeb Pārstāvju palāta, janvārī atbalstot impīčmentu, Trampu apsūdzēja “kūdīšanā uz sacelšanos” saistībā ar viņa lomu 6. janvārī notikušajos vardarbīgajos grautiņos, ko ASV Kapitolija ēkā sarīkoja Trampa atbalstītāji. Nemieros gāja bojā pieci cilvēki, kā arī tika iztraucēta Kongresa deputātu sēde, kuras laikā bija paredzēts apstiprināt jaunievēlētā ASV priekšstāvja Džo Baidena uzvaru 3. novembrī notikušajās vēlēšanās.

Pārstāvju palātā vairākums ir Demokrātiskajai partijai, un nebija šaubu, ka iniciatīva sākt impīčmenta procesu pret Trampu tiks atbalstīta. To atbalstīja arī desmit republikāņu deputāti, parādot, ka Trampa partijas ietvaros sāk ielauzties zināma neapmierinātība ar prezidenta darbībām. Salīdzinājumam – Trampa pirmo impīčmentu Pārstāvju palātā neatbalstīja neviens Republikāniskās partijas deputāts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!