Foto: Vida Press

ASV Demokrātiskās partijas politiķe Nensija Pelosi, kura ir arī Pārstāvju palātas spīkere, paziņojusi par plāniem izveidot īpašu komisiju, kas izmeklētu 6. janvārī notikušos grautiņus Kapitolija ēkā, ziņo CNN.

"Lai aizsargātu mūsu drošību, mūsu nākamais solis būs izveidot neatkarīgu 9/11 [11. septembra teroraktu] tipa komisiju, kas izmeklētu un ziņotu par faktiem un cēloņiem, kas saistīti ar 2021. gada 6. janvāra vietējo teroristu uzbrukumu Amerikas Savienoto Valstu Kapitolija kompleksam," rakstīja Pelosi.

Šāda veida komisiju izveidotu ar statūtiem, kurus pieņem abas Kongresa palātas un kurus parakstītu arī prezidents. Komisijas locekļi nebūtu ievēlēti - tie būtu cilvēki, kuri nestrādā valdībā.

6. janvārī notikušos vardarbīgos grautiņus ASV Kapitolija ēkā sarīkoja eksprezidenta Donalda Trampa atbalstītāji. Nemieros gāja bojā pieci cilvēki, kā arī tika iztraucēta Kongresa deputātu sēde, kuras laikā bija paredzēts apstiprināt jaunievēlētā ASV priekšstāvja Džo Baidena uzvaru 3. novembrī notikušajās vēlēšanās.

ASV Pārstāvju palāta atbalstīja impīčmenta procedūras uzsākšanu pret Donaldu Trampu, apsūdzot viņu “kūdīšanā uz sacelšanos” saistībā ar tobrīdējā Baltā nama saimnieka lomu grautiņos. Aizvadītās nedēļas nogalē noslēdzās šī impīčmenta Senāta prāva, kurā Trampu attaisnoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!