Foto: Pixabay

Vācija ir nolēmusi pagarināt robežas šķērsošanas ierobežojumus, kas noteikti nolūkā iegrožot Covid-19 izplatību, par vēl astoņām dienām, otrdien paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretāre.

Domājams, ka šis lēmums sadusmos Eiropas Komisiju (EK), kas pieprasījusi Vācijai un vēl piecām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm atvieglot robežas šķērsošanas ierobežojumus.

Robežas šķērsošanas ierobežojumi, kas liedz ierasties Vācijā no Čehijas, Slovākijas un Austrijas Tiroles federālās zemes, paliks spēkā līdz 3. martam, otrdien apstiprināja Vācijas amatpersona.

Vācija 14. februārī noteica šos ierobežojumus uz 10 dienām, ņemot vērā lipīgākā jaunā koronavīrusa paveida izplatību kaimiņvalstīs. Ir gan pieļauti izņēmumi attiecībā uz svarīga darba veicējiem, tostarp kravu pārvadātājiem, tomēr viņiem iepriekš jāreģistrējas internetā un jāuzrāda negatīvs koronavīrusa tests, kas nav vecāks par 48 stundām.

Šie ierobežojumi bija izraisījuši satiksmes haosu uz Čehijas autostrādēm, kas ved uz Vācijas robežu, jo varas iestādēm bija grūti nodrošināt, lai visiem kravu pārvadātājiem būtu prasītais testa sertifikāts.

EK vēstulē Vācijas vēstniekam Briselē Mihaelam Klausam nosauca šos ierobežojumus par nesamērīgiem un nepamatotiem.

"Mēs uzskatām, ka mērķis, uz kuru attaisnojami tiecas Vācija - sabiedrības veselības aizsardzība pandēmijas laikā - var tikt sasniegts ar mazāk ierobežojošiem pasākumiem," teikts EK vēstulē, kas datēta ar pirmdienu un dod Vācijai 10 dienas atbildei.

Teorētiski šis strīds var novest līdz ES tiesvedībai pret Vāciju, tomēr tas uzskatāms par mazticamu Covid-19 pandēmijas laikā.

Līdzīgas vēstules ar prasību atvieglot robežas šķērsošanas ierobežojumus EK nosūtīja arī Beļģijai, Dānijai, Somijai, Ungārijai un Zviedrijai.

ES tieslietu komisārs Didjē Rendērs pavēstīja, ka Beļģijai, Dānijai, Somijai, Ungārijai, Vācijai un Zviedrijai dotas 10 dienas, lai pamatotu to ieviestos ierobežojumus, kas, viņaprāt, ir gājuši "pārāk tālu".

"Nepieciešams atgriezties pie koordinētas pieejas visiem pasākumiem, kas saistīti ar cilvēku un preču brīvu pārvietošanos Eiropas Savienībā," uzsvēra komisārs.

Viņš piebilda, ka bez koordinētas pieejas, ko ievērotu visas 27 dalībvalstis, "mums draud fragmentācija, kā arī brīvās pārvietošanās un piegāžu ķēžu traucējumi," kas jau pieredzēti pēdējo nedēļu laikā.

Pēc EK pieprasījuma ES dalībvalstu Eiropas lietu ministri otrdien sarīkoja konferenci, lai apspriestu robežas šķērsošanas ierobežojumus.

Vācijas Eiropas lietu ministrs Mihaels Rots paziņoja, ka situācija uz Čehijas-Vācijas un Tiroles-Vācijas robežām ir kļuvusi ievērojami mierīgāka pēc ciešām konsultācijām.

"Es pirmām kārtām noraidu apsūdzību, ka mēs neievērojam ES likumus," sacīja Rots, piebilstot, ka Vācijas darbības atbilst Šengenas noteikumiem.

"Es esmu licis [mūsu partneriem] saprast, ka mēs gribam iespējami drīz atbrīvoties no šī robežkontroles režīma," Rots sacīja reportieriem.

Strīds par robežu slēgšanu tiks apspriests arī ES valstu un valdību vadītāju videokonferencē ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!