Foto: AFP/Scanpix/LETA
Mjanmā policijas darbiniekiem pa protestētājiem pavēlēts šaut, arī nogalināt, atklājis viens no aptuveni simt policistiem, kuri līdz šim atteikušies izpildīt pavēles un valsti pametuši, raksta "Reuters".

Hampatas pilsētas policijas kaprālis Ta Pengs 27. februārī saņēmis pavēli protestu izkliedēšanai atklāt uguni pa protestētājiem no sava dienesta automātiskā ieroča. Viņš atteicies, bet nākamajā dienā virsnieks piezvanījis vēlreiz, lai pārliecinātos, vai viņš savus uzskatus nav mainījis. Jaunais vīrietis atteicies vēlreiz un pameta dienestu.

Savas drošības dēļ viņš 1. martā pameta dzīvesvietu un devās trīs diennaktis ilgā gājienā uz Indiju. Viņš pārsvarā pārvietojies naktīs, lai netiktu pārtverts.

Ta Pengs, kurš, lai pasargātu dzimtenē palikušos ģimenes locekļus, atklājis tikai daļu vārda, "Reuters" žurnālistam atklāja, ka līdz ar viņu pavēles pildīt atteikušies vēl seši viņa kolēģi.

Līdzīgas liecības par pavēlēm nogalināt protestētājus iepriekš Indijas amatpersonām pēc robežas šķērsošanas atklājuši vēl citi Mjanmu pametuši policijas kaprāļi un konstebli, vēsta "Reuters".

"Pilsoniskās pretošanās kustībai pieaugot spēkā un cilvēkiem visā valstī rīkojot protestus pret militāro apvērsumu, mēs tikām instruēti šaut pa protestētājiem," iepriekš vienotā rakstiskā paziņojumā pauda Indijas Mizoramas pilsētā atbēgušie policisti.

Mjanmas militārā vadība apvērsumu īstenoja 1. februārī, aizturot valsts demokrātisko institūciju līderus. Kopš tā laika protestos nogalināti jau vismaz 60 cilvēki, bet vairāk nekā 1800 ir aizturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!