Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas Prokuratūra ierosinājusi krimināllietas pret 23 Krievijas skatuves māksliniekiem, kuri piedalījās Krimas tilta atklāšanai veltītā koncertā. Viņus apsūdz nelikumīgā iebraukšanā Krimā, kas ir Krievijas okupēta Ukrainas teritorija, ziņo "Radio Svoboda".

Prokuratūra nenosauc apsūdzēto mākslinieku vārdus, taču portāls "Strana.ua" informē, ka runa ir par koncerta dalībniekiem, starp kuriem Grigorijs Ļepss, Pelageja, Aleksandrs Maršals, Deniss Maidanovs, Olga Kormuhina, Aleksandrs Buinovs, Dima Bilans, Oļegs Gazmanovs, Valērija, Žasmīna, Dmitrijs Hartjans, Aļona Svirodova, grupa "Gradusi", Kubaņas kazaku kora dalībnieki un Melnās jūras flotes dziesmu un deju ansambļa dalībnieki.

Par tilta celtniecības plāniem no Krievijas uz Krimas pussalu varasiestādes paziņoja uzreiz pēc Ukrainai piederošās Krimas aneksija. Tilta autosatiksmes daļa tika atklāta 2018. gada maijā, bet dzelzceļa – 2019. gada decembrī.

Pret vairākām Krimas tilta celtniecībā iesaistītām firmām un personām sankcijas ieviesa Eiropas Savienība (ES). Savukārt Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam pietuvinātais uzņēmējs Arkādijas Rotenbergs par tilta celtniecību dzimtenē saņēma Darba varoņa titulu.

Krievijas spēki okupēja Krimu 2014. gada pavasarī, bet pēc starptautiski neatzīta referenduma sarīkošanas okupācijas spēku klātbūtnē teritoriju anektēja. Kremlis Krimas aneksiju sauc par "vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu", bet Rietumos to uzskata par nelikumīgu darbību, kā dēļ pret Krieviju ir vērstas Eiropas Savienības (ES) un ASV sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!