Foto: EPA/Scanpix/LETA
Mirušo skaits sadursmēs Mjanmā starp demonstrantiem, kuri protestē pret armijas īstenoto apvērsumu, un drošības spēkiem pārsniedzis 300, raksta "Al Jazeera".

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Kopš apvērsuma Mjanmu pārņēmuši protesti pret armijas īstenoto varas sagrābšanu. Demonstrāciju laikā notikušas arī sadursmes starp protestētājiem un armiju.

Vardarbīga protestu apspiešana ir izraisījusi sašutumu un novedusi pie sankcijām no rietumu valstīm, tostarp no ASV, kas ceturtdien nosodīja ģenerāļus par viņu vardarbību pēc tam, kad šonedēļ drošības spēki nogalināja 7 gadus vecu meiteni.

Armija noliedz pārmērīga spēka pielietošanu un saka, ka tās rīcība ir atbildusi starptautiskajām normām situācijas apstākļos, kas, pēc viņu domām, apdraud valsts drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!