Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens savas valsts karavīrus no Afganistānas pilnībā plāno atsaukt līdz 11. septembrim, ziņo "Al Jazeera".

"Pēc rūpīgas politikas pārskatīšanas prezidents Baidens ir nolēmis izvest atlikušos karavīrus no Afganistānas un pēc 20 gadiem beidzot tur noslēgt ASV karu," žurnālistiem sacīja augsta līmeņa administrācijas amatpersona.

Izvēlētais datums, līdz kuram Baidena administrācija plāno izvest ASV karavīrus no Afganistānas, ir simbolisks. 2001. gada 11. septembrī Savienotās Valstis satricināja traģiskie terorakti, kurus sarīkoja teroristiskais grupējums "Al Qaeda" prasot apmēram 3000 cilvēku dzīvības. Neilgi pēc šiem teroraktiem tā brīža prezidenta Džordža Buša administrācija lēma uzsākt militāro operāciju Afganistānā.

Baidena priekšteča - Donalda Trampa - administrācija sarunās ar Afganistānā bāzēto grupējumu "Taliban" bija vienojusies, ka ASV spēki tiks atsaukti līdz 1. maijam. Tomēr tagad visu spēku atsaukšana atlikta līdz rudenim.

Amatpersona, informējot par prezidenta plāniem, uzsvēra, ka uz spēku izvešanu neattieksies citi nosacījumi: "Prezidents ir nospriedis, ka uz nosacījumiem balstīta pieeja, kas ir bijusi vērojama pēdējās divās desmitgadēs, ir recepte tam, lai paliktu Afganistānā uz visiem laikiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!