Foto: Imago/Scanpix/LETA

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Zāļu reģistrācijas komiteja ir pieņēmusi divas būtiskas rekomendācijas, ar kurām cer palielināt Covid-19 "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" vakcīnu pret Covid-19 ražošanas kapacitāti, informēja Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

EZA ir apstiprinājusi sērijas apjoma palielināšanu un ar to saistīto procesu mēroga paplašināšanu "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas ražotnē Pūrsā, Beļģijā. Sagaidāms, ka Zāļu reģistrācijas komitejas ieteikums būtiski ietekmēs "Pfizer"/"BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas piegādi Eiropas Savienībā (ES).

Zāļu reģistrācijas komiteja ieteica apstiprināt arī jauno uzpildes līniju ES paredzētā "Moderna" gala produkta ražotnē Rovi, Spānijā. Jaunā līnija ļaušot paplašināt gala produkta uzpildes darbības, saskaņojot tās ar aktīvās vielas ražošanas mēroga paplašināšanu tās ražotnē, kas tika apstiprināta pagājušajā mēnesī.

EZA pastāvīgi veic sarunas ar Covid-19 vakcīnu reģistrācijas apliecību īpašniekiem par iespējām paplašināt viņu ražošanas kapacitāti vakcīnu piegādei ES. EZA sniedz norādījumus un padomus par pierādījumiem, kas nepieciešami pieteikumu pamatošanai un izskatīšanas paātrināšanai, lai atvērtu jaunas ražotnes vai palielinātu esošo ražotņu kapacitāti un nodrošinātu kvalitatīvu Covid-19 vakcīnu ražošanu.

Eiropas Zāļu aģentūras zinātniskās komitejās, kā EZA Zāļu reģistrācijas komitejā, piedalās arī Latvijas ZVA speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!