Foto: Shutterstock

Ņemot vērā straujo un nekontrolējamo Covid-19 izplatību Indijā, kā arī to, ka Indijas medicīnas sistēmas kapacitāte nespēj nodrošināt neatliekamo palīdzību saslimšanas gadījumā, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija (ĀM) lēmusi drošības apsvērumu dēļ samazināt tur esošo diplomātu skaitu, vienlaikus nodrošinot vēstniecības pamatdarbību, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Latvijas vēstniecībā Indijā strādā sešas amatpersonas no Latvijas – diplomāti, no kuriem šajā situācijā uz Rīgu tiek komandēti četri diplomāti ar ģimenēm. Tādējādi vēstniecība kādu laiku paliks divu diplomātu sastāvā. Vēstniecības darbu vadīs vēstnieks Artis Bērtulis, portālam "Delfi" atklāja ĀM.

Pieņemot lēmumu par diplomātu atsaukšanu, liela lomu spēlējis arī fakts, ka līdz šim nav bijusi iespēja vakcinēt Latvijas diplomātus Indijā un citviet pasaulē. Tiklīdz veselības drošības situācija Indijā varēs tikt uzskatīta par normalizējušos, vēstniecības diplomāti atgriezīsies dienesta valstī.

ĀM arī atgādina, ka valstis ar krietni lielāku darbinieku skaitu Indijā savu kapacitāti līdzīgā veidā jau samazināja 2020. gada pavasarī, kad tur sākās pirmais Covid-19 vilnis. Latvija periodā no 2020. gada marta līdz šim brīdim turpināja strādāt pilnā sastāvā, nodrošinot gan plaša spektra konsulārās funkcijas, gan arī veicot citus pienākumus.

Atbildot uz jautājumu par to, vai Latvija plāno sūtīt jebkāda veida palīdzību Indijai, kuru šobrīd skāris ļoti smags jaunā koronavīrusa uzliesmojums, ĀM sacīja, ka atbildīgās Latvijas institūcijas izvērtē palīdzības pieprasījumus kontekstā ar Latvijas pašas vajadzībām un iespējām. "Eiropas Savienības (ES) krīzes centrs koordinē ES palīdzību Indijai ar nepieciešamajām medicīnas iekārtām, un dalībvalstis ar mazāk spiedošu situāciju jau ir veikušas atsevišķas piegādes," klāstīja ĀM.

Latvijas Republikas Iedzīvotāju reģistrā šā gada sākumā dzīvesvietu Indijā reģistrējuši 30 Latvijas valstspiederīgo, atklāja ĀM. Latvijas Republikas Konsulārajā reģistrā šobrīd atrašanos Indijā ir reģistrējis viens valstspiederīgais. Ņemot vērā, ka, izceļojot uz ārzemēm, reģistrēšanās konsulārajā reģistrā nav obligāta, ĀM varētu nebūt precīzas informācijas par Indijā esošo Latvijas valstspiederīgo skaitu.

"Covid-19 pandēmijas otrā viļņa laikā Latvijas vēstniecība Indijā nav saņēmusi lūgumus pēc palīdzības no Latvijas valstspiederīgajiem saistībā ar nepieciešamību atgriezties Latvijā. Indijā aizvien nav atjaunota regulārā starptautiskā civilā aviosatiksme. 2020. gada otrajā pusē Indija ir nodibinājusi t.s. "gaisa burbuli" ar vairākām pasaules valstīm un veic pasažieru aviopārvadājumus tikai apstiprinātajos maršrutos," skaidroja ĀM, sakot, ka aviopasažieru pārvadājumus no Indijas uz Eiropu "gaisa burbulī" nodrošina tādas aviokompānijas kā "KLM", "AirFrance" un "Lufthansa".

Tāpat ĀM atgādina, ka ieceļošana Indijā šobrīd ir atļauta šādām personu kategorijām:

  • Ārvalstu biznesmeņi, kuriem ir biznesa vīza;
  • Veselības sistēmas darbinieki (jāsaņem oficiāls ielūgums vai apstiprinājums no medicīnas iestādes);
  • Ārvalstu uzņēmumu speciālisti – inženieri, vadītāji, dizaineri, IT, finanšu speciālisti (jāsaņem oficiāls ielūgums vai apstiprinājums no iestādes, kurā tiks nodarbināts);
  • Ārvalstnieki, kuru laulātais, ģimene, nepilngadīgi bērni, ir Indijas pilsoņi;
  • Ārvalstnieki, kuri vēlas šķērsot Indiju, lai atgrieztos dzimtenē;
  • Ārvalstnieki, kuriem nepieciešama ārstēšana Indijā.

Jaunā koronavīrusa uzliesmojums radījis milzīgu slodzi Indijas veselības aprūpes sistēmai - slimnīcās trūkst gultu, kā arī skābekļa balonu.

Aizvadīto dienu laikā Indijā vairākkārt reģistrēti diennakts laikā fiksēto saslimšanas gadījumu rekordi. Jaunākais no šiem rekordiem uzstādīts pēdējo 24 stundu laikā, kad valstī reģistrēti 386 452 saslimšanas gadījumi. Indijā kopumā reģistrēti arī vairāk nekā 208 000 ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi.

Redzot kritisko situāciju Indijā, vairākas pasaules valstis ir piedāvājušas sniegt palīdzību. Šo valstu vidū ir arī ASV, un piektdien Indijā ieradusies pirmā Savienoto Valstu lidmašīna ar nepieciešamajiem resursiem.

Situāciju dažviet Indijā sarežģījis arī vakcīnu trūkums, piemēram, visi vakcinācijas centri Indijas lielpilsētā Mumbajā ir slēgti uz trim dienām vakcīnu trūkuma dēļ.

Plašāk par Covid-19 uzliesmojuma radīto krīzi Indijā iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!