Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV iedalījusi papildu resursus amerikāņu un koalīcijas spēku atbalstam to izvešanas laikā no Afganstānas. Karavīru un civilo darbinieku aizsardzībai tiek nosūtīti smagie bumbvedēji un iznīcinātājlidmašīnas, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV un NATO spēki Afganistānā atrodas jau gandrīz 20 gadus. ASV prezidents Džo Baidens ir paziņojis, ka karaspēku paredzēts izvest līdz 11. septembrim – 20. gadadienai kopš terora aktiem Ņujorkā, kas bija iemels kara sākšanai.

2500 ASV karavīru un 16 000 civilo līgumdarbinieku atbalstam nosūtīti seši bumbvedēji B-52 un 12 kaujas lidmašīnas F-18, paziņoja ģenerālis Marks Millijs.

Lai gan grupējums "Taliban" katru dienu veic 80 līdz 120 uzbrukumus, kopš 1. maija, kad sākas amerikāņu spēku izvešana, neviens no tiem nav bijis vērsts pret ASV un koalīcijas spēkiem, viņš atzīmē.

ASV spēku izvešana notiek laikā, kad valstī pieaug vardarbība. Vietējie drošības spēki ir paaugstinātā gatavības režīmā, lai atvairītu uzbrukumus.

Pērn starp "Taliban" pārstāvjiem un toreizējo ASV prezidentu Donaldu Trampu noslēgtā vienošanās paredzēja ārvalstu spēku izvešanu līdz 1. maijam. Grupējums solīja līdz tam apturēt uzbrukumus, tomēr tagad kaujinieki norāda, ka apņemšanās neuzbrukt starptautiskajiem karavīriem vairs nav spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!