Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas drošības dienesta (SBU) aplēses liecina, ka netālu no Ukrainas robežām izvietoto Krievijas karavīru skaits ir aptuveni 100 tūkstoši, vēsta "Radio Svoboda".

To otrdien paziņoja SBU vadītājs Ivans Bakanovs. Pie Ukrainas robežām, tostarp okupētajā Krimas pussalā, koncentrēti tanki, lidmašīnas, karakuģi, helikopteri, bataljonu taktiskās grupas, raķešu karaspēka grupas un artilērija, viņš paskaidroja.

Pašlaik divas trešdaļas Ukrainas robežas garuma joprojām ir apdraudētas, bet arī rietumu virzienā robežas prasa īpašu uzmanību, viņš akcentē.

Nesen starptautisku spriedzi izraisīja Krievijas spēku koncentrēšana pie Ukrainas robežām un Krimā. Ukrainas dienesti par Krievijas spēku pārvietošanu ziņoja jau marta beigās. Aprīlī to apjoms tika lēsts uz 120 tūkstošiem karavīru. Tas veicināja bažas par gatavošanos karam. Maskava spēku pārvietošanu skaidroja gan ar kaujas gatavības pārbaudēm, gan NATO "draudīgām darbībām".

Savukārt 22. aprīlī Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka pārvietotie karavīri atgriezīsies savās pastāvīgajās bāzēs.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ievērojams skaits Krievijas karavīru joprojām atrodas Ukrainas robežu tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!