Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Čehijas prezidents Milošs Zēmans izteicis jaunus pieņēmumus par 2014. gadā pie Vrbetices notikušo munīcijas noliktavu sprādzienu iemesliem – tie varētu būt sarīkoti, lai slēptu tur glabātās munīcijas iztrūkumu, atsaucoties uz čehu medijiem, ziņo "Radio Svoboda".

Čehija martā paziņoja, ka 2014. gadā notikušie sprādzieni bijuši Krievijas specdienestu operācijas rezultāts. Pēc tam Prāga izraidīja 18 Krievijas diplomātus, ko izlūkdienesti uzskata par aģentiem. Tas izraisīja Krievijas pretreakciju un diplomātisko krīzi abu valstu attiecībās.

Pētnieciskie mediji raksta, ka Krievijas militārā izlūkdienesta GRU mērķis bijis Ukrainas spēju vājināšana, kavējot tai ieroču piegādes. Tāpat ar munīcijas noliktavu Vrbeticē spridzināšanas lietu saista arī bulgāru ieroču tirgotāja Emilina Gebreva noindēšanas mēģinājumu ar "Novičok".

Savukārt Zēmans nedēļas nogalē intervijā radiostacijai "Frekvence-1" paziņoja, ka sprādzieni varēja tikt sarīkoti, lai slēptu glabātās munīcijas iztrūkumu noliktavās. Viņš norādīja, ka tādu versiju pieļāvusi tieslietu ministre Marija Benešovu.

Ministre medijiem gan norāda, ka viņai nav informācijas par vēl kādu izmeklēšanas versiju bez jau zināmās par Krievijas specdienestu atbildības par notikušo.

Arī Čehijas premjers Andrejs Babišs pēc šīs Zēmana intervijas norādīja, ka policija izskata tikai vienu versiju – saistītu ar Krievijas specdienestiem. To viņš esot paskaidrojis arī pašam Zēmanam.

"Iespējams, izmeklēšanas laikā 2014. gadā tās [versijas] bija vairākas. Bet es nevaru izskaidrot, kāpēc prezidents tagad uzstāj, ka versijas ir vairākas," papildināja Babišs.

Zēmans, kurš pazīstams ar saviem prokrieviskajiem izteikumiem, jau aprīļa beigās paziņoja, ka tiesībsargājošās iestādes izmeklēšanas gaitā izskata divas sprādzienu versijas – pirmā un galvenā, ka sprādziens noticis neprofesionālu darbību ar sprāgstvielām dēļ, un otrā –, ka tā bijusi ārvalstu specdienestu operācija. Vienlaikus Zēmans uzsvēra, ka nav pierādījumu par Krievijas aģentu klātbūtni sprādzienu vietā.

Čehijas iekšlietu ministrs Jans Hamāčeks pēc tam noliedza prezidenta teikto, norādot, ka tiesībsargājošās iestādes izskata tikai vienu versiju – par Krievijas aģentu sarīkotu diversiju. "Cik man ir zināms, lietā ir tikai viena versija. Pierādījumi ir tik acīmredzami, ka esmu pārliecināts par to, ka tā arī viss notika," ministru citēja čehu prese.

Zēmans ne reizi vien nācis klajā ar prokremliskiem paziņojumiem, piemēram, apgalvojot, ka Čehijā ir izgatavota nervus paralizējošā viela "Novičok", tādā veidā piespēlējot Kremļa propagandai. Tāpat Zēmana kungs ir paziņojis, ka Ukrainas Krimas pussala, ko Krievija okupēja 2014. gadā, pieder Krievijai. Čehijas valdība Krimas aneksiju nav atzinusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!