Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sankcijas ar mērķi novērst Krievijas-Vācijas gāzesvada "Nord Stream 2" pabeigšanu būtu kontrproduktīvas, otrdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Baidens sacīja, ka ir bijis pret šo projektu jau no paša sākuma, bet sankciju noteikšana tagad, kad tas ir gandrīz pabeigts, būtu "kontrproduktīva mūsu Eiropas attiecību izteiksmē".

Baidens piebilda, ka Vašingtonas sabiedrotie Eiropā zina viņa nostāju šajā jautājumā.

ASV valdība pagājušajā nedēļā oficiāli atcēla sankcijas uzņēmumam "Nord Stream 2 AG", kas pārrauga gandrīz pabeigto gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecību, tā ģenerāldirektoram Matiasam Varnigam un vēl četriem šī uzņēmuma vadības pārstāvjiem.

Republikāņu politiķi Vašingtonā apsūdzēja Baidenu, ka viņš ar šo lēmumu izdabā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Lēmums par sankciju atcelšanu "Nord Stream 2 AG" pieņemts laikā, kad Baidens mēģina uzlabot attiecības ar ASV sabiedroto Vāciju, kuras pasliktinājās Donalda Trampa administrācijas laikā.

ASV ilgi ir iebildušas pret gāzesvadu "Nord Stream 2", kas paredzēts dabasgāzes transportēšanai no Krievijas uz Vāciju, jo tas apdraud Eiropas enerģētisko drošību un rada riskus Ukrainai un Polijai, apejot šīs valstis.

"Nord Stream 2" ir par 95% pabeigts, bet vēl ir jāpabeidz gāzesvada pēdējā posma būvniecība Vācijas ūdeņos. Vienīgais veids, kā apturēt projektu, būtu tieša vēršanās pret vienu no ASV tuvākajiem sabiedrotajiem Vāciju, bet šādu soli Baidens spert nevēlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!