Zviedrija varētu apsvērt iespēju atsākt 1994.gadā notikušās prāmja "Estonia" katastrofas izmeklēšanu, jo amerikāņu politiķa un biznesmeņa Grega Bemisa vadītās ekspedīcijas dalībnieki apgalvo, ka viņi, iespējams, nofilmējuši caurumu kuģa vraka labajā sānā, paziņoja amatpersonas.
Ūdenslīdēji, kas augusta beigās piedalījās ekspedīcijā uz prāmi "Estonia" Baltijas jūras dzelmē, piektdien paziņoja, ka vietu, kur varētu būt kuģa korpusā izsistais caurums, aizsedz bieza smilšu kārta, bet uzfilmētajos materiālos virs smilšu kārtas ir redzama tumša josla, kas liek domāt, ka tur tik tiešām ir caurums.

Zviedrijas Tirdzniecības un rūpniecības ministra vietniece Mona Salīna, kura ir arī atbildīgā amatpersona "Estonia" jautājumos, sacīja, ka Zviedrija vēlas noskatīties uzfilmētos materiālus, lai izlemtu, vai atsākt izmeklēšanu.

"Es aktīvi parūpēšos, lai mums būtu pieejami visi Bemisa videomateriāli un lai mūsu varas iestādes tos palīdzētu rūpīgi pārbaudīt," Zviedrijas aģentūrai TT pastāstīja Salīna.

"Tad mēs varēsim izlemt, vai ir vērts sākt jaunu izmeklēšanu," viņa teica.

Tomēr Salīna izteica šaubas par Bemisa ekspedīcijas atklājumiem.

"Šķiet, ka viņš ir bieži teicis vārdus "iespējams" un "nevar izslēgt", tādēļ pastāv risks, ka viņa atklājumi tikai atdzīvinās minējumus, bet nedos nekādu konkrētu papildu informāciju," uzskata viceministre.

Atbilstoši oficiālajiem izmeklēšanas rezultātiem prāmis nogrima tādēļ, ka priekšējās lūkas bojājuma dēļ kuģī ieplūda ūdens, un tas apgāzās.

Bemiss arī atklājis, ka viņa nolīgtie ūdenslīdēji pie prāmja vraka nofilmējuši vismaz sešus līķus. Oficiālajos izmeklēšanas datos nekas tāds nav minēts.

Šis Bemisa apgalvojums izraisījis reakciju "Estonia" upuru radinieku vidū, kuri nekavējoties pieprasījuši izcelt bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Pēc Salīnas teiktā, šādu lēmumu varētu pieņemt tikai pēc uzfilmēto materiālu caurskatīšanas.

"Iepriekšējais lēmums neizcelt bojāgājušos tika pieņemts daļēji arī tādēļ, ka tas varētu apdraudēt ūdenslīdēju drošību. Tagad uz to varētu paraudzīties citādi," viņa stāstīja intervijā laikrakstam "Aftonbladet".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!