Ziemeļkorejas valsts mediji asi kritizējuši nesen panākto vienošanos starp ASV un Dienvidkoreju, kura paredz, ka Seulai vairs nebūs jāievēro ierobežojumi savu ballistisko raķešu programmas attīstīšanā. Phenjana to nosaukusi par divkosību no ASV puses, raksta "Al Jazeera".

Pēc šomēnes notikušā samita ar Baltā nama saimnieku Džo Baidenu Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins paziņoja, ka atcelti ir ierobežojumi, kuri paredzēja, ka Seulas ražoto ballistisko raķešu darbības reģions nedrīkst pārsniegt 800 kilometrus.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA pirmdien publicēja "starptautisko attiecību kritiķa" Kima Mjonga Čola rakstu, kurā viņš apsūdz ASV dubultstandartu piemērošanā, jo Vašingtona cenšoties aizliegt Phenjanai izstrādāt balistiskās raķetes.

Šie ir pirmie Ziemeļkorejas komentāri, reaģējot uz 21. maija samitu starp ASV un Dienvidkorejas līderiem. Phenjana jau iepriekš teica, ka tā vairs neatgriezīsies pie sarunām ar Vašingtonu, kamēr pastāv ASV “naidīgums”.

Baidena priekštecis Donalds Tramps trīs reizes tikās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, lai apspriestu Korejas pussalas denuklearizāciju, taču būtisku progresu abu valstu attiecību un reģiona drošības jautājumu kontekstā viņam neizdevās panākt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!