ASV prezidents Džo Baidens kļuvis par pirmo Baltā nama saimnieku, kurš, atrodoties ietekmīgajā amatā, oficiāli pieminējis 1921. gadā notikušo Talsas slaktiņu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Baidens otrdien devās uz Talsas pilsētu Oklahomas štatā, lai piedalītos traģiskā notikuma simtās gadadienas piemiņas pasākumā.

Pirms simts gadiem šajā ASV pilsētā dzīvību zaudēja ap 300 afroamerikāņu. 1921. gada 31. maijā grupa baltādainu amerikāņu nopostīja Grīnvudas apkaimi Talsas pulsētā, kurā pārsvarā dzīvoja afroamerikāņi. Šis reģions, kuru dēvēja arī par "Melno Volstrītu" ("Black Wall Street"), tobrīd bija turīgākā afroameriāņu apkaime valstī. Vardarbības rezultātā tā tika gandrīz pilnībā nolīdzināta.

Slaktiņa rezultātā simtiem cilvēku zaudēja dzīvību, savukārt vēl vairāk tika ievainoti vai arī palika bez mājvietas.

Turpmākajos gados vairākas liecības par notikušo tika zaudētas vai arī iznīcinātas. Par šo notikumu arī nestāstīja skolēniem mācību iestādēs, atzīmē medijs.

Runājot piemiņas pasākumā, Baidens teica: "Tās nebija nekārtības. Tas bija slaktiņš un viens no sliktākajiem mūsu vēsturē."

No slaktiņā izdzīvojušajiem šobrīd dzīvi ir vēl trīs cilvēki - vecumā no 101 līdz 107 gadiem. Plānots, ka ASV prezidents tiksies arī ar viņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!