Brazīlijas pilsētā Serranā, kur eksperimenta nolūkos tika vakcinēti gandrīz visi pieaugušie iedzīvotāji, mirstība no Covid-19 samazinājusies par 95%, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Pilsētā, kurā dzīvo aptuveni 45 tūkstoši cilvēku, vakcinācijai izmantota Ķīnas "Sinovac" pote. Pētījumā novērots, ka saslimstība un mirstība samazinājusies arī to iedzīvotāju grupā, kas netika vakcinētas vai vakcinēties atteicās.

Tāpat secināts, ka pandēmiju var kontrolēt, ja pilnu vakcinācijas ciklu izgājuši vismaz 75% iedzīvotāju.

Eksperiments Serranā Brazīlijas dienvidaustrumos notika no februāra līdz aprīlim, to veica Sanpaulu bāzēts pētnieciskais centrs "Instituto Butantan".

Pilsēta tika sadalīta četrās daļās, lai varētu noteikt slieksni noturībai pret vīrusu. Zinātnieki konstatēja, ka pēc tam, kad trijās no četrām daļām bija vakcinēti visi par 18 gadiem vecāki iedzīvotāji, mirstība no Covid-19 saruka par 95%, hospitalizācijas nepieciešamība par 86%, bet slimības simptomu parādīšanās par 80%.

"Pats svarīgākais secinājums ir tas, ka mēs varam kontrolēt pandēmiju, nevakcinējot visus iedzīvotājus," uzsver pētnieku grupas vadītājs Rikardo Palasioss.

Saslimstības mazināšanās tika novērota arī starp bērniem un pusaudžiem, kuri netika vakcinēti. Tas var norādīt uz to, ka nav nepieciešama visu bērnu vakcinācija, lai atvērtu skolas.

Eksperimenta rezultāti var kalpot arī kā paātrinātājs "Sinovac" vakcīnas plašākai ražošanai. Šo preparātu izmanto desmitiem attīstības valstu, taču nebija īstas skaidrības par tās efektivitāti – pētījumos dažādās valstīs tā svārstījās no 50% līdz 90%.

Līdzīgs eksperiments, tikai ar "AstraZeneca" vakcīnu, pašlaik norisinās vēl vienā Brazīlijas pilsētā Botukatu, kurā dzīvo 148 tūkstoši cilvēku.

Brazīlija ir viena no vissmagāk Covid-19 skartajām pasaules valstīm, vīrus tur ir prasījis 463 tūkstošus dzīvību, bet inficējušies vairāk nekā 16,5 miljoni. Vakcinācijas process valstī norisinās lēni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!