Bosnijā un Hercogovinā nedēļas nogalē nojaukta pirms vairāk nekā 20 gadiem nelegāli uzbūvēta Serbu Pareizticīgo baznīca, kas ilgstoši bija simbolisks strīdus objekts starp serbiem un islāmticīgajiem bosniešiem.

Zeme, uz kuras atradās baznīca, tika atņemta vietējo bosniešu ģimenei pēc asiņainā pilsoņkara, kurš norisinājās no 1992. līdz 1995. gadam. Konjevičas Poļes ciema teritorijā esošais lauks kara gados bija palicis bez apsaimniekotāja, jo tā saimnieku Orloviču ģimenes galva bija viens no aptuveni 8000 musulmaņu vīriešiem un zēniem, kurus 1995. gadā netālu esošajā Srebreņicā nogalināja serbu spēki, bet pārējā ģimene bija devusies bēgļu gaitās.

Kad Orloviči atgriezās, atbilstoši Deitonas miera līgumam viņi atguva savā īpašumā visu sev piederošo zemi izņemot zemes gabalu, uz kura bija uzbūvēta baznīca. Nogalinātā vīrieša sieva Fata Orloviča 2000. gadā uzsāka aktīvu cīņu par zemes atgūšanu un nelegāli uz tās uzbūvētās baznīcas nojaukšanu.

Pēc 19 gadus ilgas juridisku un politisku saspīlējuma pilnas cīņas 2019. gada nogalē Eiropas Cilvēktiesību tiesa sprieda, ka baznīca ir nojaucama trīs mēnešu laikā un Orloviču ģimenei papildu izmaksājama kompensācija 30 000 eiro apmērā. Sprieduma daļa par dievnama nojaukšanu izpildīta tikai šī gada 5. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!