Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kanādā reģistrēta novērojumu vēsturē jebkad augstākā gaisa temperatūra – Britu Kolumbijas pilsētiņā Litonā svētdien karstums sasniedzis 46,6 Celsija grādus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Līdz ar to pārspēts 84 gadus sens karstuma rekords no 1937. gada jūlija, kad divās Saskačevanas provinces pilsētiņās tika reģistrēts 45 grādu karstums.

Savukārt lokālie temperatūras rekordi pārspēti vairāk nekā 40 vietās Britu Kolumbijā.

Kanādas rietumus un ASV Klusā okeāna piekrasti ziemeļrietumos ir piemeklējis pamatīgs karstuma vilnis un iedzīvotāji ir brīdināti par laika apstākļu bīstamību. Eksperti norāda, ka klimata pārmaiņas arī turpmāk veicinās ekstrēmas dabas parādības, tomēr katru atsevišķu karstuma vilni saistīt ar globālo sasilšanu ir problemātiski.

Britu Kolumbijā gaisa kondicionieru pastiprinātas darbināšanas dēļ ir pieaudzis elektroenerģijas patēriņš, bet meteorologi brīdina, ka karstums var turpināties vēl visu nedēļu.

Siltuma rekordi tiek pārspēti arī ASV. Sietlā un Portledā karstums pirmdien jau pārsniedzis 40 Celsija grādus. Oregonā atviegloti Covid-19 ierobežojumi, lai cilvēki varētu piekļūt peldbaseiniem un tirdzniecības centriem ar kondicionētu gaisu. Karstuma dēļ slēgti daži Covid-19 vakcinācijas centri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!