Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas varasiestāžu rīcība nelegālo imigrantu jautājumā ir hibrīdagresija, kas vērsta ne tikai pret Lietuvu, bet pret visu Eiropas Savienību (ES), trešdien paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Pašu procesu mēs vērtējam kā hibrīdagresiju, kas vērsta ne tikai pret Lietuvu, bet pret visu Eiropas Savienību. Tai par iemeslu kļuvusi visas ES, kā arī Lietuvas principiālā nostāja saistībā ar vēlēšanu rezultātu viltošanu, represijām pret pilsonisko sabiedrību un cilvēktiesību aizstāvjiem," preses konferencē sacīja Šimonīte.

Viņa norādīja, ka "nelegālo migrantu plūsmas organizēšanā gan aktīvi, gan pasīvi piedalās Baltkrievijas režīma iestādes".

"Apstākļi robežas šķērsošanai tiek radīti apzināti, un mēs aiz tā sliecamies cita starpā redzēt mērķi kaitēt mūsu valstij, destabilizēt stāvokli. Šī situācija ir īpaši jūtīga tāpēc, ka militārās mācības "Zapad", kuras notiks vasarā un rudenī, ir papildu konteksts, kurš jāņem vērā," sacīja Šimonīte.

Viņa teica, ka, lai kontrolētu situāciju, tiek iesaistīti bruņotie spēki, kuri fiziski palielina kārtību uz robežas, kur tagad ir lielāks kontrolējošo skaits.

"Tiks arī sākta papildu fiziskās barjeras ieviešana. Tā atdalīs Lietuvu un Baltkrieviju un kļūs par noteiktu zīmi, noteiktu ierobežojumu nelegālo migrantu plūsmas organizatoriem," norādīja Šimonīte.

Viņa pavēstīja, ka piektdien valdība plāno apstiprināt likumprojektus, kas paredz saīsināt patvēruma lūgumu izskatīšanas laiku līdz desmit dienām, jo tagad daudzi migranti ļaunprātīgi izmanto to, ka izskatīšanas termiņi ir garāki.

Šimonīte arī sacīja, ka nākamnedēļ dosies uz Grieķiju, lai iepazītos ar šīs valsts pieredzi saistībā ar nelegālajiem migrantiem.

Jau vēstīts, ka Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, reaģējot uz jaunajām Eiropas Savienības sankcijām, pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Baltkrievija vairs neaizsargās Eiropu no nelegālajiem imigrantiem.

To viņš atkārtoja arī valdības sēdē otrdien. "Mēs nevienu neapstādināsim," sacīja Lukašenko.

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība 2.jūlijā nolēma izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju. Kā norādīja iekšlietu ministre Agne Bilotaite, kas iecelta par ārkārtējās situācijas operāciju vadītāju, tāds lēmums pieņemts ne tādēļ, ka būtu pieaudzis draudu līmenis, bet gan tāpēc, lai varētu vieglāk pieņemt lēmumus attiecībā uz loģistiku, finansējumu un citiem jautājumiem.

Tā kā migrantu ir daudz, Lietuvā viņi tiek izvietoti telšu nometnē. Bilotaite pirmdien sacīja, ka tuvākajās dienās būs gatava vēl viena telšu nometne migrantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!