Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ekvadoras tiesa vienpusēji anulējusi šobrīd Lielbritānijas cietumā esošā organizācijas "Wikileaks" dibinātāja Džulians Asanža pilsonību, vēsta "Vice".

Formāli šāds solis pamatots ar viņa reiz sūtītās naturalizācijas pieteikuma vēstules nesakritībām. Pilsonības iegūšanai nosūtītajos dokumentos esot dažādi paraksti, nav nomaksāti visi maksājumi, kā arī pastāvot aizdomas par dokumentu koriģēšanu.

Iepriekš, 2018. gadā, gan tās netika uzskatītas par problēmu, lai tā brīža Ekvadoras politiskā vadība valsts vēstniecībā Londonā patvērumu atradušajam Asanžam ne tikai piešķirtu pilsonību, bet pat noformētu par diplomātu. Asanža advokāts Karloss Poveda norādījis, ka šo lēmumu apstrīdēs, jo tas pieņemts bez iepriekšēja brīdinājuma un Asanža uzklausīšanas.

Asanžu ASV prasa izdot par kopumā 17 apsūdzībām spiegošanā, kā arī tūkstošiem militāru un diplomātisku dokumentu nopludināšanā. Par to viņam draud līdz 175 gadiem cietumā. Asanža advokāti norāda, ka viņu aizstāvamais to darījis kā žurnālists un ar savām darbībām atklājis ASV institūciju nelikumības.

Asanžas kopumā septiņus gadus nodzīvoja Ekvadoras vēstniecībā Lielbritānijā, lai netiktu izdots Zviedrijai par apsūdzībām izvarošanā, kurās vainu viņš noliedz. Zviedrija apsūdzības atsauca 2019. gadā noilguma dēļ, un Ekvadora atcēla viņam patvēruma meklētāja statusu, kā arī ieaicināja vēstniecībā britu policiju, kas viņu aizturēja un apcietināja.

Janvārī Lielbritānijas tiesa lēma, ka Asanžs nevar tikt izdots augsta pašnāvības riska dēļ, bet ASV šo lēmumu vēl var pārsūdzēt, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!