Foto: Publicitātes attēli

Starptautiskajā operācijā Kosovā dienošie Latvijas karavīri palīdzējuši dzēst ugunsgrēku vietējā saimniecībā, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv".

Latvijas kontingenta karavīri NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā (KFOR) nav palikuši vienaldzīgi, braucot garām kādā saimniecībā notiekošam ugunsgrēkam, nolemjot piedāvāt savu palīdzību. Notikuma vietā jau bija ieradies viens ugunsdzēsības auto, bet arī Latvijas karavīri apstājās, lai palīdzētu novērst ugunsnelaimi.

Pirmie ieradušies glābēji un arī civiliedzīvotāji atzinīgi novērtēja latviešu sniegto palīdzību. Uguns slāpēšanai tika izmantotas gan lāpstas, gan citi instrumenti. Neskatoties uz dūmiem, karavīriem, civiliedzīvotājiem un glābējiem liesmas ātri izdevās apslāpēt.

Karavīri gan nav bijuši īpaši apmācīti ugunsgrēku dzēšanā.

Jau ziņots, ka 4. jūlijā Kosovā oficiāli ieradās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienība.

Miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veiks patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.

Saeima 2020. gada 3. septembrī pieņēma lēmumu par NBS dalību NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā uz laiku līdz 2023. gada 31. decembrim.

Latvija jau ir piedalījusies operācijā Kosovā no 2000. gada februāra līdz 2009. gada augustam ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm.

Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020. gadā, atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam.

Šis ir lielākais starptautiskajās operācijās izvietotais NBS kontingents.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!