Foto: Reuters/Scanpix/LETA

No valsts aizbēgušais Afganistānas prezidents Ašrafs Gani, kura atrašanās vieta līdz šim nebija zināma, ir Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), apstiprināta šīs valsts Ārlietu ministrija.

Gani no Kabulas aizbēga 15. augustā īsi pirms tam, kad galvaspilsētā ienāca "Taliban" kaujinieki. Viņa atrašanās vieta līdz šim nebija zināma, bija izskanējušas spekulācijas par Uzbekistānu vai Tadžikistānu. Savukārt trešdien izskanēja baumas, ka viņš ir redzēts Abu Dabi.

Tagad AAE apstiprinājusi, ka Gani ar savu ģimeni atrodas šajā valstī, kur uzņemti humānu apsvērumu dēļ.

Savukārt Afganistānas vēstnieks Tadžikistānā ir apsūdzējis Gani, ka viņš līdzi esot paņēmis aptuveni 169 miljonus dolāru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vēstnieks Mohammads Zahirs prezidenta bēgšanu arī nodēvējis par tēvzemes un tautas nodevību. Vēstniecība par pagaidu prezidentu grasoties atzīt viceprezidentu Amrullahu Salehu.

Salehs otrdien negaidīti nāca klāja ar paziņojumu, ka viņš ir Afganistānā un uzskata sevi par leģitīmu pagaidu prezidentu, kā arī aicināja tautu pretoties talibiem.

Kabulas krišana kaujinieku rokās seko virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē pagājušajā nedēļā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

"Taliban" atgriešanās Kabulā pirmo reizi 20 gadu laikā vieš bažas par cilvēktiesībām un īpaši sieviešu turpmāko likteni. No daļas jau kaujinieku ieņemtiem rajoniem ir pienākušas ziņas par sieviešu tiesību ierobežošanu, lai gan oficiāli "Taliban" pārstāvji sola tās nesamazināt.

Ziņas par kaujinieku ienākšanu pilsētā, nesastopot pretestību, izraisīja haosu Kabulas lidostā, uz kuru masveidā devušies no "Taliban" bēgošie cilvēki un ārzemnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!