Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens, kurš saņēmis plašu kritiku par pieņemtajiem lēmumiem Afganistānas konflikta kontekstā, intervijā norādījis, ka no haosa, kas aizvadītajās dienās pārņēmis valsti, nebija iespējams izvairīties, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Situācija Afganistānā aizvadīto nedēļu laikā pasliktinājās ļoti strauji - pēc ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas paziņojuma par visu valstī dislocēto karavīru atvilkšanu līdz 31. augustam talibi strauji sāka ieņemt vienu Afganistānas provinci pēc otras. Svētdien teroristiskais grupējums iesoļoja galvaspilsētā Kabulā, faktiski gūstot kontroli pār visu valsti. ASV, reaģējot uz straujo notikumu pavērsienu, nācās palielināt Afganistānā dislocēto karavīru skaitu, lai nodrošinātu savu diplomātu un vairāku citu cilvēku evakuāciju.

Apmēram 4500 ASV karavīru šobrīd kontrolē Kabulas starptautisko lidostu, bet tās apkārtni kontrolē "Taliban".

Baidens sacīja, ka ASV paliks, lai visus amerikāņus izvestu no Afganistānas, pat ja tas nozīmētu, ka jāpaliek pēc noteiktā aiziešanas termiņa - 31. augusta. "Ja [Afganistānā] paliks amerikāņu pilsoņi, mēs paliksim, lai viņus visus izvestu," viņš teica.

ASV prezidents sacīja, ka ir jāevakuē 10 000 līdz 15 000 amerikāņu, kā arī 50 000 līdz 65 000 afgāņu, piemēram, bijušie amerikāņu militārpersonu tulki.

Jautāts par to, vai viņš atzīst, ka ASV aiziešanā no Afganistānas pieļautas kļūdas, Baidens atbildēja: "Nē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!