Foto: EPA/Scanpix/LETA

Talibu kaujinieki, kas Afganistānā meklējuši Vācijas raidsabiedrības "Deutsche Welle"(DW) žurnālistu, vienu viņa ģimenes locekli nošāvuši, bet otru nopietni ievainojuši, pavēstīja DW.

Cenšoties atrast žurnālistu, kas šobrīd jau strādā Vācijā, talibi pārmeklējuši vairākas mājas.

Citi radinieki spējuši aizbēgt no vajātājiem un šobrīd slēpjas.

DW ģenerāldirektors Pēters Limburgs paudis asu nosodījumu un aicinājis Vācijas valdību rīkoties.

"Tas, ka talibi vakar nogalināja mūsu redaktora tuvu radinieku, ir neaptverami traģiski un liecina par akūtajām briesmām, kādās mūsu darbinieki un viņu ģimenes locekļi nonākuši Afganistānā," norādīja Limburgs.

"Ir acīmredzami, ka talibi jau īsteno organizētu žurnālistu meklēšanu gan Kabulā, gan provincēs. Mums sāk pietrūkt laika."

Talibi veikuši kratīšanu vismaz trīs DW žurnālistu mājās.

Vācijas lielākie medij, arī DW, vērsušies ar atklātu vēstuli pie Vācijas valdības, mudinot uzsākt ārkārtas vīzu programmu mediju afgāņu līdzstrādniekiem.

Vācijas Žurnālistu apvienība (DJV) arī aicina Vācijas valdību spert apņēmīgus soļus, ņemot vērā, ka talibi izvērsuši vācu mediju ārštata korespondentu vajāšanu.

"Vācija nedrīkst dīki stāvēt malā, kad mūsu kolēģi tiek vajāti un pat nogalināti," norādīja DJV priekšsēdētājs Franks Īberalls.

Šobrīd būtiski svarīga ir šo žurnālistu glābšana un patvēruma nodrošināšana viņiem Vācijā, viņš piebilda.

Organizācija "Reportieri bez robežām" aicinājusi sasaukt neformālu ANO Drošības padomes īpašo sesiju, lai izskatītu jautājumu par žurnālistu smago situāciju Afganistānā.

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē teju visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu. Afganistānas prezidents Ašrafs Gani svētdien atstāja valsti.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti cenšas izveidot pretošanās centru radikālo islāmistu režīmam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!