Foto: EPA/Scanpix/LETA

Teroristiskais grupējums "Taliban" noraidījis ideju, ka šobrīd notiekošā Rietumu valstu pilsoņu un afgāņu evakuācija no Afganistānas varētu turpināties arī pēc noteiktā 31. augusta termiņa, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Talibu pārstāvis 31. augustu nosauca par sarkano līniju, piebilstot, ka ASV prezidents Džo Baidens solījis karavīru atvilkšanas procesu noslēgt tieši līdz šim datumam.

"Ārvalstu spēkiem vajadzētu atkāpties līdz termiņam, par kuru viņi iepriekš paziņojuši. Pretējā gadījumā tas ir skaidrs [vienošanās] pārkāpums," izteicies Muhameds Suhails Šahīns.

Grupējuma pārstāvis izteicies, ka šī termiņa pagarināšana nozīmētu Afganistānas okupācijas pagarināšanu. brīdinot par sekām, ja rastos izmaiņas pašreiz definētajos plānos. Pārstāvis piebilda, ka "Taliban" reakcija uz noteiktā termiņa pagarināšanu būtu grupējuma vadības lēmums.

Bija paredzēts, ka Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons otrdien izmantos ārkārtas G7 sanāksmi, lai lūgtu prezidentu Baidenu atlikt ASV karaspēka izvešanu, tādējādi dodot vairāk laika evakuācijai no Kabulas lidostas.

Tomēr britu aizsardzības sekretārs Bens Voless paziņojis, ka Lielbritānija pametīs Afganistānas galvaspilsētas lidostu tajā pašā brīdī, kad to darīs Savienotās Valstis.

"Kad viņi [amerikāņi] aizies (..) mums arī būs jāiet," norādīja Voless. "Es nedomāju, ka pastāv liela varbūtība turpināt darbu pēc ASV [aiziešanas]."

Britu politiķis piebilda, ka "jāpārliecinās, ka mēs izmantojam katru minūti, lai izvestu cilvēkus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!