Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka neatkāpsies no plāna līdz 31. augustam evakuēt amerikāņus, afgāņus un citus cilvēkus, kuri vēlas pamest teroristiskā grupējuma "Taliban" pārņemto Afganistānu, raksta "Associated Press".

Baltā nama saimnieka lēmums ir pretrunā ar Vašingtonas sabiedroto vēlmēm - citas Rietumu valstis bija aicinājušas Baidenu pagarināt sākotnēji noteikto Afganistānas pamešanas termiņu.

Tāpat šis lēmums var mudināt Baidena kritiķus argumentēt, ka prezidents padevies talibu vēlmju priekšā, atzīmē medijs.

"Katru dienu (..) mēs zinām, ka "Daesh-K" cenšas uzbrukt lidostai un uzbrukt gan mums, gan sabiedrotajiem spēkiem, gan nevainīgiem civiliedzīvotājiem," Baidens sacīja Baltajā namā, atsaucoties uz teroristiskās organizācijas "Daesh" grupējumu Afganistānā.

Aizvadīto dienu laikā ASV centušās paātrināt evakuācijas procesu. Pentagons vēstījis, ka 24 stundu laikā, kas beidzās otrdienas rītā, evakuēti 21 600 cilvēki, un Baidens sacīja, ka 12 stundu laikā pēc tam vēl 12 000 ir pametuši krīzes pārņemto valsti.

Baidens paziņoja, ka ir lūdzis Pentagonam un Valsts departamentam sagatavot evakuācijas ārkārtas rīcības plānus, kas vajadzības gadījumā koriģētu pilnīgas atkāpšanās grafiku.

Pentagona amatpersonas pauda pārliecību, ka evakuācija, kas sākās 14. augustā, līdz noteiktajam termiņam var noslēgties ar visu amerikāņu izvešanu. Taču Afganistānā ir arī tūkstošiem citu ārvalstu pilsoņu, kuri cenšas izkļūt.

Talibu pārstāvis Zabihula Mudžahids preses konferencē sacīja, ka ASV ir jāievēro savs noteiktais termiņš, sakot, ka “pēc tam mēs neļausim izvest afgāņus” evakuācijas lidojumos. Viņš arī sacīja, ka talibi liedz afgāņiem piekļūt ceļiem uz lidostu, vienlaikus ļaujot ārzemniekiem tikt garām, lai neveidotos lieli pūļi.

Pentagonā preses pārstāvis Džons Kirbijs sacīja, ka līdz 31. augustam ir pietiekami daudz laika, lai izvestu visus amerikāņus, taču viņš nebija tik konkrēts par visu apdraudēto afgāņu evakuācijas pabeigšanu. Viņš sacīja, ka no Kabulas evakuēti aptuveni 4000 amerikāņu pases turētāju un viņu ģimenes locekļu. "Mēs sagaidām, ka tuvākajās dienās šis skaitlis pieaugs," sacīja Kirbijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!