Foto: AP/Scanpix/LETA

Ceturtdien pie Kabulas lidostas, kur turpinās cilvēku evakuācija un mēģina nokļūt tūkstošiem afgāņu, nogranda sprādziens, bet vēl viena mazāka eksplozija notikusi viesnīcā netālu no lidostas, vēsta raidsabiedrība BBC. Kopumā nogalināti ap 75 cilvēki, tostarp 13 Amerikas Savienoto Valstu (ASV) karavīri, bet aptuveni 160 cilvēki ievainoti.

Divos sprādzienos, ko sarīkojuši divi "Daesh" ("Islāma valsts") pašnāvnieki, nogalināti 13 ASV bruņoto spēku karavīri un 18 ievainoti, vēsta ārvalstu mediji, atsaucoties uz ASV armijas ģenerāļa Keneta Makenzija teikto.

Baidens izteicis līdzjūtību mirušo un ievainoto amerikāņu un afgāņu ģimenēm, kā arī solījis noķert nozieguma vaininiekus, kuriem "ASV nekad nepiedos". Arī "Taliban" nosodījis abus pret civiliedzīvotājiem vērstos sprādzienus, vēstīja BBC. Tie pēc viņu runasvīra teiktā, notikuši tajā teritorijas daļā, kur par drošību bijuši atbildīgi ASV spēki.

Grupējums "Daesh" uzņēmies atbildību par uzbrukumu Kabulas lidostā. ASV lēš, ka "Daesh" grupējums Kabulā mēģinās sarīkot jaunus uzbrukumus. Grupējuma paziņojumā gan minēts viens sprādziens. Neskatoties uz ceturtdien notikušajiem sprādzieniem, ASV turpinās evakuēt cilvēkus no Kabulas lidostas, paziņojis Makenzijs.

BBC vēsta, ka iedzīvotāji Kabulā ziņojuši par vēl vienu spēcīgu sprādzienu, kas nograndis pēdējās stundas laikā. To dzirdējis arī BBC speciālkorespondents.


BBC vēsta, ka "Taliban" preses pārstāvis izteicies, ka tas bijis "kontrolēts" sprādziens, ko radījuši ASV bruņotie spēki, iznīcinot tehniku, un Kabulas iedzīvotājiem uztraukties nevajadzētu.

Par sprādzienu sākotnēji cilvēki ziņoja sociālajos tīklos, bet vēlāk faktu apstiprināja arī ASV armija, ziņoja telekanāls "Al Jazeera". "Taliban" pārstāvji iepriekš paziņoja, ka uzbrukumā gājuši bojā vismaz 13 cilvēki, tostarp ievainojumus guvuši talibu sargi. Savukārt vietējā slimnīca ziņoja, ka tajā nogādāti vismaz 60 ievainotie.

Savukārt afgāņu žurnālists Bilals Sarvarijs stāstīja, ka uzbrucēji bijuši divi – viens detonējis sprāgstvielas, bet otrs atklājis uguni pa cilvēkiem. Vēlāk apstiprināts, ka pēc sākotnējā sprādziena atskanējis otrs mazāks, kam sekojusi šaušana.

Francijas vēstnieks Kabulā Deivids Martinsons aicinājis cilvēkus doties prom no lidostas vārtiem, brīdinot par jaunu sprādzienu draudiem.

Iepriekš ASV un sabiedroto valstu izlūkdienesti informēja, ka lidostu apdraud pašnāvnieki spridzinātāji. Cilvēki tiek mudināti pamest lidostas apkārtni ar "Daesh" saistīta grupējuma uzbrukumu draudu dēļ.

Viens no sprādzieniem, ko izraisījis pašnāvnieks spridzinātājs, noticis pie vieniem no lidostas vārtiem, kas iepriekš tika slēgti terora draudu dēļ, ziņo raidsabiedrība BBC.

Uz šiem notikumiem Kabulas lidostā tviterī reaģējis arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, "stingri nosodot" šo teroristisko uzbrukumu.

Apvienotās Karalistes premjers Boriss Džonsons, savukārt, paziņojis, ka Lielbritānijas pilsoņu un afgāņu evakuācija no Afganistānas tiks turpināta, neskatoties uz ceturtdien notikušajiem sprādzieniem Kabulā, ziņoja BBC.

BBC arī vēstīja, ka, neskatoties uz brīdinājumiem par bīstamību un iespējamiem sprādzienu draudiem, pie lidostas sanākuši cilvēku pūļi. Cilvēki ir tik izmisuši, ka šāda veida brīdinājumiem nepievērš uzmanību, bet gan cenšas visiem spēkiem izkļūt no valsts.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs paudis nosodījumu "teroristu uzbrukumam, kurā gājuši bojā un ievainoti vairāki civiliedzīvotāji" Kabulā, atsaucoties uz amatpersonas preses pārstāvi, ziņo BBC.

Viņš izteicies, ka notikušais akcentē situācijas nestabilitāti Afganistānā, taču arī stiprina apņēmību sniegt steidzamu palīdzību Afganistānas civiliedzīvotājiem. Patlaban nav ziņu, ka starp sprādzienos cietušajiem būtu arī kāds no ANO personāla.

Lidostu apsargā ASV un sabiedroto karavīri, taču perimetru ar to kontrolē "Taliban" kaujinieki. Talibiem ar ASV ir vienošanās, ka viņi pie lidostas nelaiž nevienu bez ceļošanai derīgiem dokumentiem, skaidro "Al Jazeera" korespondenta Kabulā Šarlota Belliss.

Kabulā kopš svētdienas turpinās centieni evakuēt ārvalstu diplomātus un vietējos darbiniekus, kuriem līdz ar grupējuma "Taliban" nākšanu pie varas draud briesmas.

"Taliban" kaujinieki Kabulā ienāca 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Ziņas par kaujinieku ienākšanu pilsētā izraisījušas haosu ASV karavīru apsargātajā Kabulas lidostā, uz kuru masveidā devās no "Taliban" bēgošie cilvēki un ārzemnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!