Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uz Polijas robežas pieaudzis cilvēku skaits, kas nelikumīgi mēģinājuši no Baltkrievijas iekļūt valsts teritorijā, un piektdien vien reģistrēti 130 robežas nelikumīgas šķērsošanas mēģinājumi, sestdien paziņoja robežsardze.

"Atkal pieaudzis nelegālo robežas šķērsošanas mēģinājumu skaits no Baltkrievijas uz Poliju. Vakar bija 130 šādi mēģinājumi," tviterī pavēstīja robežsardze. 40 ārvalstnieki tika aizturēti, bet pārējie 90 mēģinājumi tika novērsti.

Robežsardzes preses pārstāve Anna Mihalska ziņu aģentūrai PAP pavēstīja, ka starp aizturētajiem cilvēkiem bija 14 Sīrijas pilsoņi, pieci Somālijas, bet 20 cilvēku identitāte vēl tiek noskaidrota.

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko maijā paziņoja, ka vairs neliks šķēršļus migrantiem, kas no Baltkrievijas centīsies nokļūt Eiropas Savienībā (ES), šādi atbildot uz Rietumu sankcijām.

Nākamajos mēnešos nelegālie imigranti, pārsvarā no Irākas, ar Baltkrievijas varasiestāžu tiešu atbalstu masveidā tikuši iesūtīti Lietuvā un Latvijā, bet pēdējā laikā spiediens vērsts arī pret Poliju.

Pirmdien Polija paziņoja par plāniem būvēt dzeloņstiepļu žogu uz robežas ar Baltkrieviju, saskaroties ar Baltkrievijas režīma apzināti veicināto migrantu plūsmu pāri ES ārējai robežai.

Polijas robežsardze šonedēļ paziņoja, ka kopš augusta sākuma novērsti gandrīz 3000 mēģinājumi nokļūt valstī no Baltkrievijas. Vairāk nekā 2000 mēģinājumi novērsti, bet teju 900 cilvēki aizturēti.

Savukārt Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ uz Baltkrieviju gandrīz 50 migrantus, kuri nelikumīgi mēģinājuši iekļūt Lietuvas teritorijā, sestdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT).

Lietuviešu robežsargi dziļāk Baltkrievijas teritorijā laiku pa laikam novēro arī vairākas nelielas migrantu grupiņas, kas netuvojas abu valstu robežai un nemēģina to šķērsot. Šādu personu brīdināšanai tiek izmantoti audio ieraksti arābu, kurdu, angļu, franču un krievu valodā.

VSAT paziņojumā norādīts, ka patrulēšana Lietuvas teritorijā joprojām tiek veikta pastiprinātā režīmā un robežas teritoriju uzraudzībā iesaistīti arī Latvijas un Vācijas helikopteri.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai šovasar krasi pieauga. Kopš gada sākuma Lietuvā aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

No 3.augusta, pildot iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu, Lietuvas robežsargi migrantus, kas nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, piespiež doties atpakaļ.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!