Foto: Reuters/Scanpix/LETA

No Kabulas lidostas kopš masīvās evakuācijas operācijas sākuma uz ārvalstīm izvesti vairāk nekā 117 tūkstoši cilvēku, atsaucoties uz Pentagona paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ārvalstu diplomātu, pilsoņu un afgāņu evakuācija no Kabulas lidostas sākās 15. augustā, kad Afganistānas galvaspilsētā ienāca grupējuma "Taliban" kaujinieki. Baidoties no islāmistu zvērībām, tūkstošiem cilvēku devās uz lidostu, izraisot tur haosu.

Sākotnēji cilvēki bija pat uz skrejceļa un ķērās klāt braucošai lidmašīnai, un evakuācija bija uz laiku jāpārtrauc. Visas šīs dienas ļaudis turpināja drūzmēties pie lidostas vārtiem. Ceturtdien pie lidotas notika pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukums, kura rezultātā gāja bojā 170 cilvēki, tostarp 13 ASV karavīri.

ASV ģenerālis Viljams Teilors sestdien paziņoja, ka operācijas laikā no Kabulas jau izvesti vairāk nekā 117 tūkstoši cilvēku – vairums no tiem afgāņi.

"Mēs turpinām no Kabulas evakuēt Amerikas pilsoņus un apdraudētos afgāņus," informē ģenerālis. Cilvēku evakuācija turpināsies "līdz pašām beigām", viņš papildina.

Ārvalstu spēku izvešanas termiņš no Afganistānas ir 31. augusts. "Taliban" iepriekš noraidīja iespēju, ka ASV karavīri lidostā varētu palikt ilgāk.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Savukārt virkne valstu savas evakuācijas misijas jau ir noslēgušas. Piemēram, par misiju noslēgšanu paziņoja Francija un Itālija. Francija izvedusi vairāk nekā 2800 cilvēku. Uz Itāliju evakuēti gandrīz 5000 Afganistānas pilsoņu. Sestdien pēdējais reiss ar civilajiem bēgļiem izlidoja uz Lielbritāniju, turpmākie Lielbritānijas reisi evakuēs tikai britu diplomātus un karavīrus.

Pirms tam piektdien savas evakuācijas operācijas noslēdza Vācija, kas evakuējusi ap 4000 cilvēkiem, Kanāda, Spānija un Jaunzēlande.

Tikmēr ap Kabulas lidostu, kur joprojām pastāv teroristu uzbrukuma draudi, savu klātbūtni pastiprinājuši "Taliban" kaujinieki. Pieeja lidostai, kur joprojām cenšoties nokļūt afgāņi, ir gandrīz noslēgta. Kaujinieki, tostarp ar "Humvee" automašīnām un militārajos formastērpos, kontrolē visus ceļus uz lidostu.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Talibu runasvīrs sestdien norādīja, ka lidosta "ļoti drīz" būs pilnīgā grupējuma kontrolē. Savukārt jaunās valdības sastāvs tikšot paziņots nākamajā nedēļā.

Vienlaikus islāmistu kustība nosodīja ASV drona triecienu, kurā nogalināts vietējā "Daesh" atzara IS-K plānotājs, kurš esot atbildīgs par ceturtdienas teroraktu pie lidostas.

"Tas bija atklāts uzbrukums Afganistānas teritorijā, divi cilvēki tika nogalināti, sieviete un bērns tika ievainots," teica runasvīrs Zabihulla Mudžahids. Amerikāņiem būtu bijis jāinformē talibi pirms šādām darbībām, viņš uzskata.

"Taliban" kaujinieki Kabulā ienāca 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!