Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tipisks afgāņu karotāja tēls tradicionālā apģērbā, sandalēs ar turbānu galvā un Kalašņikova sistēmas triecienšauteni vai prettanku granātmetēju rokās, kādus ierasts redzēt jau kopš PSRS-afgāņu kara laikiem, vairs nav vienīgais "Taliban" kaujinieku ģērbšanās standarts, liecina fotogrāfijas no Kabulas.

Afganistānas galvaspilsētā saspringtos apstākļos un teroraktu draudu ēnā ASV spēki steidz noslēgt evakuācijas operāciju. Ceturtdien pūlī pie lidostas vārtiem pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukumā gāja bojā aptuveni 170 cilvēki, tostarp 13 ASV spēku pārstāvji, un joprojām ir bažas par turpmākiem uzbrukumiem.

Šādos spriedzes apstākļos no Kabulas pienāk ziņas, ka talibu spēki ievērojami pastiprinājuši savu klātbūtni lidostas apkārtnē, faktiski noslēdzot visu perimetru. Kā liecina fotoattēli, kontrolpunktos tiek izmantoti no Afganistānas armijas iegūtie amerikāņu "Humvee" auto.

"Taliban" kā konsetrvatīva islāmistu grupa savā ideoloģijā līdz šim ir daudz turējusies pie tradicionālām vērtībām, taču šīs fotogrāfijas liecina, ka daļa kaujinieku tagad labprāt izmanto arī no islāmistu viedokļa neticīgo pasaules militāro apģērbu, kas kopš valdības spēku sairšanas lielos daudzumos nonācis talibu rīcībā.

Bez praktiskā labuma un ērtībām, ko sniedz profesionāls apģērbs un ekipējums, iespējams, te loma ir arī "Taliban" plašākiem centieniem parādīt sevi kā pragmatisku un atbildīgu spēlētāju, kas vēlas tikt atzīts kā leģitīma valdība, nevis būt izstumto radikāļu kārtā. Formastērpu ieviešana šajā gadījumā varētu būtu arī zīme, ka no kaujinieku grupas tiek veidoti profesionāli drošības spēki.

Profesionālā apģērbā, modernās ķiverēs, vestēs un ar amerikāņu ieročiem bruņotie kaujinieki, domājams, ir grupējuma specvienība "Badri 313", ar ko "Taliban" nesen sāka lepoties sociālajos tīklos.

"Badri 313" karotājiem tradicionālo kalašņikovu vietā rokās redzamas amerikāņu M4 karabīnes, dažkārt ar modernām tēmēšanas iekārtām, tāpat novērots, ka viņu rīcībā ir nakts redzamības iekārtas, kas palielina kaujinieku efektivitāti operācijās diennakts tumšajā laikā.

Lai gan "Taliban" propaganda cenšas parādīt "Badri" kā nozīmīgu spēku, aģentūrās AFP aptaujāti eksperti spriež, ka šī vienība ne tuvu nav pielīdzināma Rietumu īpašo uzdevumu vienībām, kā arī ne Indijas un Pakistānas specvienībām. Tomēr viņi ir daudz efektīvāki par vidējo "Taliban" kaujinieku vai izjukušās Afganistānas armijas karavīru, raksta "France 24".

Vienības nosaukums "Badri" tiek saistīts ar Korānā minēto Badras kauju pirms 1400 gadiem, kad pravietis Muhameds uzvarējis pretinieka pārspēku ar 313 vīriem, raksta Indijas laikraksta "Times Now" portāls.

Ziņots, ka ārvalstu diplomātu, pilsoņu un afgāņu evakuācija no Kabulas lidostas sākās 15. augustā, kad Afganistānas galvaspilsētā iegāja grupējuma "Taliban" kaujinieki. Baidoties no islāmistu zvērībām, tūkstošiem cilvēku devās uz ASV karavīru apsargāto lidostu, izraisot tur haosu.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!