Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānā šobrīd palikuši vien 300 amerikāņi, kas vēlas pamest šo valsti, svētdien sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, ar šīm aplēsēm nākot klajā dažas dienas pirms gaidāmā evakuācijas noslēguma.

"Mums ir atlikuši aptuveni 300 Amerikas pilsoņi, kas norādījuši, ka viņi vēlas doties prom. Mēs ļoti aktīvi strādājam, lai palīdzētu viņiem nokļūt līdz lidostai, iekļūt lidmašīnā un pamest Afganistānu," valsts sekretārs sacīja telekanālam ABC.

Vērienīgās operācijas gaitā, kurā kopš talibu nākšanas pie varas Kabulā kopumā izdevies ar lidmašīnām izvest vairāk nekā 114 000 cilvēku, evakuēti arī teju 5500 amerikāņi.

Daži amerikāņi izvēlējušies palikt Afganistānā arī pēc 31.augusta termiņa, kad evakuācija ir jāpabeidz, tomēr "viņi nebūs iestrēguši Afganistānā", svētdien telekanālam "Fox News" sacīja Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

ASV "ir mehānisms, lai viņus izvestu," sacīja padomnieks, plašāk šo tēmu neizvēršot.

"[Kustība] "Taliban" mums ir paudusi apņemšanos, un mums ir sviras, lai panāktu, ka viņi šo apņemšanos ievēro," norādīja Salivans, šādi cenšoties iedrošināt Afganistānā palikušos amerikāņus un citus sabiedrotos par nākotni, kas šobrīd šķiet gaužām neskaidra.

Salivans arī atgādināja, ka ASV un citas valstis iesaldējušas Afganistānas valdības aktīvus vairāku miljardu dolāru apjomā.

"Jau tā ārkārtīgi bīstamajā misijā šis ir visbīstamākais laiks," brīdināja Blinkens.

Savukārt Salivans "Fox News" sacīja, ka "jebkurā laikā var notikt vēl viens uzbrukums".

Jau vēstīts, ka teroristam pašnāvniekam ceturtdien uzspridzinoties pie Kabulas lidostas, tika nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki, arī 13 ASV karavīri. Par uzbrukumu uzņēmās atbildību "Islāma valsts" vietējais atzars "Islāma valsts Horasānā".

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!