Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijā pirmdien reģistrēts tūkstošais Covid-19 pandēmijas upuris, vēsta BBC. Tas valstī iezīmē vienlaikus salīdzinoši labus rādītājus iepretim citām Rietumvalstīm, bet fiksēts laikā, kad saslimstība aug, izplatoties koronavīrusa Delta variantam.

Pirmdien kopējais no pandēmijas mirušo skaits Austrālijā sasniedza 1003. Tieši pēdējās nedēļās strauji pieaudzis jaunu inficēšanās gadījumu skaits. Pēdējā diennaktī Jaundienvidvelsas štatā, kurā Sidneja ir galvaspilsēta, fiksēti 1218 jauni inficēšanās gadījumi ar koronavīrusu un četru cilvēku nāve no Covid-19.

Šie rādītāji tiek vērtēti kā satraucoši, ņemot vērā, ka Austrālijā turpinās salīdzinoši veiksmīga vakcinācijas kampaņa un vairāk nekā puse Austrālijas iedzīvotāju pēc pēdējā laikā pieredzētā inficēšanās gadījumu skaita pieauguma dzīvo teritorijās, kurās noteikta vispārēja karantīna. Inficēšanās gadījumu skaita pieaugums tiek prognozēts līdz pat oktobrim.

Vienlaikus politiķi, sabiedrības spiediena rezultātā pamazām atsakās no līdzšinējās stratēģijas gaidīt absolūtu slimības izskaušanu. Piemēram, premjers Skots Morisons aicinājis mazināt ierobežojumus, kad vairāk nekā 70% pieaugušo jeb vairāk nekā 50% visu iedzīvotāju būs vakcinēti. "Mēs nevaram šajā alā dzīvot mūžīgi," viņš paziņoja attiecībā uz stingrajiem ierobežojumiem uz robežas šķērsošanu, kā arī veselu pilsētu izolāciju.

Šis plāns gan ņemot vērā, ka ierobežojumu atcelšana pie 70% vakcinēto sasniegšanas, tuvākajā pusgadā varētu nozīmēt ap 1500 mirušo no Covid-19 un nepilnus 400 000 inficēto, atbilstoši "Doherty Institute" aplēsēm, raksta BBC.

Līdz šim pirmo vakcīnu saņēmuši 57% Austrālijas pieaugušo iedzīvotāju, bet pilnībā vakcinēti ir 34%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!